latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:24 ⇒ 18:25 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије у четвртак у Карловачкој богословији

Његова светост патријарх Порфирије ће у четвртак, 17. октобра, у Сремским Карловцима, служити Свету архијерејску литургију и освештати школску капелу поводом великог јубилеја Карловачке богословије - 230 година постојања.
Патријарх Порфирије (Фото: instagram.com/patrijarh_porfirije) -
Патријарх Порфирије (Фото: instagram.com/patrijarh_porfirije)

Српском патријарху ће на литургији, која почиње у 9.00 часова, саслуживати Његово високопреосвештенство митрополит сремски Василије, јавио је Радио "Слово љубве".

Поводом овог великог јубилеја извршена је велика обнова и уређена школска капела посвећена Светом Арсенију Сремцу, другом архиепископу српском, по којем ова богословија носи име.

Карловачка богословија, односно Српска православна богословија Светог Арсенија, једна је од најстаријих и најважнијих образовних установа српског народа.

Ова школа једна је од седам богословија Српске православне цркве смјештене у четири државе.

У овој школи ђаци се образују и васпитавају у духу свештеног предања за служење Цркви, као и за наставак школовања на теолошким факултетима и духовним академијама, а Богословија је била извор чувеног карловачког појања.

Богословија Светог Арсенија у Сремским Карловцима је насљедник некадашње карловачке богословије, као најважније установе за образовање свештеника православне вјере у некадашњој Угарској.

Прву српску православну богословију основао је митрополит карловачки Стефан Стратимировић 1794. године, што је три године послије оснивања, такође, чувене Карловачке гимназије.

Ова богословија постојала је до 1872. године, када је угашена, а Карловачка богословија поново је отворена 1875. године.

Уочи Првог свјетског рата 1914. године, угарске власти укидају школу као један вид притиска на Србе преко Саве и Дунава.

Послије рата богословија се, као и патријаршијски престо, сели у Београд, гдје касније прераста у Богословски факултет.

Богословија у Сремским Карловцима се поново оснива 1964. године и узима име Светог Арсенија Сремца.