latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:31 | Аутор: СРНА

Вулин: Срби у Црној Гори су аутохтони народ, а не плод инжењеринга

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин истакао је да Срби у Црној Гори нису плод ничијег инжењеринга, већ аутохтони народ који је Црну Гору створио и још је ствара.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Многе су нације настале из великог српског народа, али српски народ није настао ни из једне друге - рекао је Вулин, реагујући на изјаву предсједника црногорског ДПС-а Данијела Живковића о резултатима пописа у Црној Гори да "српски инжењеринг није успио".

Вулин је истакао у саопштењу да не зна зашто Живковићу такву радост причињава повећан број Срба и смањен проценат Црногораца.

Он је додао да је, након пописа у Црној Гори "спроведеног брже од кинеског", са нешто мањим бројем пописаних становника, Црна Гора најзад сазнала колико у њој живи Црногораца, Срба, Бошњака, Шиптара.

- Ту нема шта да се коментарише, али има се шта рећи на изјаву извјесног Живковића, предсједника ДПС-а. Каже Живковић да на основу броја Срба и Црногораца види да српски инжењеринг није успио. Радује ме што се Живковић без обзира шта говорио обраћа на српском језику да га ми Срби разумијемо. Или је тако или смо сви ми без икаквог труда проговорили црногорским језиком - поручио је Вулин.

Према резултатима пописа у Црној Гори, спроведеног крајем прошле године, а објављених данас, Црногорца има 41,12 одсто, Срба 32,93 одсто, српским језиком говори 43,18, а црногорским 34,52 одсто, православаца је 71,10 одсто, грађана исламске вјере је 19,99 одсто, а католичке 3,24 одсто.