latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:40 ⇒ 13:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Хаг: Притвор Тачију и Весељију продужен за још два мјесеца

Специјализована вијећа Косова у Хагу продужила су притвор за још два мјесеца бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију и Кадрију Весељију, којима се заједно са бившим вођама тзв. ОВК Реџепом Сељимијем и Јакупом Краснићијем суди због ратних злочина и злочина против човјечности.
Хашим Тачи (Фото: EPA-EFE/Koen van Weel) -
Хашим Тачи (Фото: EPA-EFE/Koen van Weel)

Одвојене одлуке о продужењу притвора Тачију и Весељију суд је донио 14. октобра, преноси Репортери.

У одлукама је наведено да нема довољно информација које би показале да би оптужени, ако буду пуштени из притвора, могли да избјегну правосудне органе, али да постоји ризик да ће ометати спровођење правде и чинити кривична дјела над онима који се доживљавају као противници тзв. ОВК, као и над свједоцима који су свједочили или би могли да свједоче у овом поступку.

Суђење бившим вођама тзв. ОВК почело је 3. априла 2023. године, а оптужница Тачија, Весељија, Краснићија и Сељимија терети за ратне злочине и злочине против човјечности почињене у нелегалним притворима тзв. ОВК на КиМ и у Албанији.

Они су оптужени да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали.

У поступку је до сада изјаве дало 95 свједока, а суђење ће бити настављено у понедјељак, 21. октобра.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.