latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:47 | Аутор: СРНА

Ђурић: Србија тражи да Приштина поштује стандарде који важе у Европи

Србија је чврсто опредијељена за очување стабилности, мира и изналажење европских рјешења за сва отворена питања у дијалогу са Приштином, али исто тако захтијева поштовање стандарда који важе свуда у Европи и онога што је договорено, рекао је министар спољних послова Србије Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је у Љубљани упознао министра спољних послова Словеније Тању Фајон о тешком положају српског народа на Косову и Метохији, најтежем од 1999. године, те позвао на поштовањање њихових права.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре након састанка изјавио да Србија позива на пуну примјену Бриселског споразума, на пуно поштовање колективних људских, политичких и економских права Срба на Косову и Метохији, на процес нормализације односа под покровитељством ЕУ, који ће бити заснован на уважавању онога што је до сада договорено.

Ђурић је истовремено захвалио на доприносу који словеначки контингент у оквиру Кфора даје очувању мира и стабилности на подручју Косова и Метохије.

Када је ријеч о билатералним односима, Ђурић је рекао да су Србија и Словенија заинтересоване за укупно унапређење дипломатских, политичких и економских односа, те да двије земље имају дугу историју сарадње, а да српски и словеначки њарод негују још дужу традицију међусобних веза.

Ђурић је навео да је са Фајоновом разговарао о укупном унапређењу дипломатских, политичких и економских односа у свим сферама, као и о рјешавању отворених питања наслијеђених из прошлости.

Он је додао да је Србија веома захвална Словенији на континуираној подршци процесу проширења ЕУ на земље западног Балкана, те да је упознао Фајонову о намјери и амбицији Србије да до 2027. године потпуно имплементира реформску агенду коју је Влада Србије усвојила.

Фајонова је рекла да Словенија позива на обнову дијалога Београда и Приштине, на хитно формирање Заједнице српских општина и на деескалацију ситуације, те да пажљиво прати ситуацију на сјеверу Косова и Метохије.

Она је рекла да пријатељски односи двије државе почивају на чврстим темељима, те да је Србија за Словенију изузетно важан привредни партнер и регионални актер у непосредном сусједству, као и да ће двије земље интензивно обновити политичке консултације и договорити сљедећу заједничку сједницу влада.

Фајонова је изразила задовољство што у Словенији студира готово 1.500 српских студената, те навела да двије земље веома добро сарађују у ситуацијама природних непогода, као и да је Србија друга најважнија дестинација за словеначке инвестиције, које већ премашују двије милијарде евра, док у Србији око 1.500 словеначких фирми запошљавају око 20.000 људи.

- Желимо да привучемо још више српских инвестиција у Словенију - поручила је Фајонова, која је додала да Словенија одлучно подржава пријем земаља западног Балкана и да сматра да је тај процес потребно убрзати.

Када је ријеч о илегалним миграцијама, Фајонова је изразила задовољство тиме што надлежни органи двије државе сарађују у борби против илегалних миграција и трговине људима.