latinica  ћирилица
15/10/2024 |  14:57 ⇒ 15:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Петковић: Приштина наставља да крши све споразуме и договоре

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да Приштина наставља да крши све споразуме и договоре, а да су се они у Приштини, који свакодневно крше све могуће споразуме чији је гарант Европска унија, "дрзнули" да Београд нападају измишљеним причама о кршењу споразума о интегрисаном управљању прелазима.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Како је рекао о томе нема ни говора, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Према његовим ријечима Београд је више пута јавно истицао и документовао непобитну чињеницу да је Приштина непоуздан и неконзистентан партнер у дијалогу који се служи обманама, замјеном теза, лажним оптужбама и фингираним аферама да би прикрила своја недјела и непочинства, што и овога пута недвосмислено ради.

Додао је да је Приштина та која више од годину дана крши споразум о интегрисаном управљању прелазима, јер је готово 500 дана бранила увоз српске робе на простор АП КиМ и тиме онемогућавала проток робе као једне од основних тековина овог споразума.

- Чак и након наводне деблокаде прелаза Мердаре, Приштина брутално наставља да крши све могуће договоре и споразуме, јер на овом прелазу држи више од 100 камиона са робом, кријући се иза измишљених и бесмислених процедура и то све наочиглед међународне заједнице - нагласио је Петковић.

Истакао је да је дугачка листа споразума које Приштина свакодневмо крши, почевши од чињенице да више од 11 година одбија да формира Заједницу српских општина, а да је умјесто тога кренула у противправно и насилно гашење српских институција на КиМ, које треба да буду основ управо за формирање ЗСО.

- Зато се свака лаж коју изговоре Аљбин Курти и његов посилни Џељаљ Свечља брзо демаскира, а јалови покушаји да Београд за било шта оптуже само су потези очајника, срачунати с тим да скрену пажњу сопствене политичке јавности са горућих проблема, са којима не могу да изађу на крај, па им Београд дође као погодан 'дежурни кривац'. Већ виђено и провидно - закључио је Петковић.