latinica  ћирилица
03/10/2024 |  21:47 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Како дјечији хирург и син семберског ратног хероја мијењају политику у Бијељини?

Крај је кампање. Током (скоро) мјесец дана грађани су имали прилике да виде параду шароликих ликова на билбордима, порталима и друштвеним мрежама. Предизборна кампања, као по неписаном правилу, међу грађанима Бијељине има префикс негативне и прљаве. Међутим, један необичан тандем је одлучио да сруши те предрасуде. У питању је двојац без иједне једине мрље, било политичке, људске или моралне. На то друге странке нису навикле.
Микајло Лазић и Бојан Савић - Фото: Уступљена фотографија
Микајло Лазић и Бојан СавићФото: Уступљена фотографија

Наиме, посљедњих 140 дана Семберијом, без дана одмора, сваког поподнева газе један дјечији хирург и један син семберског ратног хероја.

Микајло Лазић и Бојан Савић, нова лица бијељинског СНСД-а, откако је Савић преузео дужност првог човјека Градског одбора, а Лазић објавио кандидатуру за градоначелника, ушли су у многа домаћинства, завирили су у сваку од градских улица, разговарали са народом, а семберска села обишли и по неколико пута.

Овај необичан двојац свакога дана ради на промјени наратива да је политика нешто прљаво и негативно, а да су политичари људи без части и образа. Искрено пријатељство и борба за исти циљ повезала је два човјека различитих генерација, различитих професионалних и животних путања. Сада су заједно усмјерени ка новој визији Бијељине.

Прим. др Микајло Лазић, дугогодишњи дјечији хирург, након што пријеподне заврши са операцијама и пословима око вођења болнице, креће у обилазак Бијељине, али и семберских села. На крају исцрпљујуће кампање, дјелује као да само он није уморан, чак и кад они око њега падају од умора.

Није то ни неко чудо, јер за човјека којем дан почиње понекад и вишесатним операцијама дјеце, посјете домаћинима и говори на скуповима представљају лакши дио дана.

Са њим је свакога дана и Бојан Савић, син славног команданта Љубише Савића Маузера, некадашњи извршни директор бренда "Најк" за Југоисточну Европу, који је Београд, Амстердам и Портланд посљедњих мјесеци замијенио Кацевцем, Амајлијама и Богдановића плацем.

Иако сви знају да је син семберског хероја, Бојан је ријетко о њему говорио. Али, не крије да му је живот и дјело легендарног Маузера морални компас за сваки потез у политици.

- Свима нам је показао шта је заправо патриотизам, да то није бука и галама великих ријечи, него храбра, упорна и праведна борба за слободу Републике Српске и за боље сутра - изјавио је Бојан љетос, на годишњици очевог убиства.

И за Лазића и за Савића кажу исто – увијек су приступачни, једноставни и насмијани, а такву енергију преносе и на друге. Ни један ни други у кампањи нису давали велика обећања, осим једног - да ће радити и кад прође кампања, да ће бити на услузи грађанима 24 сата дневно, 7 дана у недјељи.

- Откако смо се упознали и преузели одговорне задатке у политици, Бојан и ја смо свакога дана заједно са нашим људима у Бијељини и Семберији. Иако се на почетку нисмо познавали, мислим да нисам могао одабрати бољег саборца за посао који је пред нама. Тог младића заиста посматрам као дио своје породице, и иако припадамо различитим генерацијама, његујемо исте традиционалне вриједности, етику и одговорност. Морам се нашалити и рећи да нам је он и возач, јер сва села обилазимо Бојановим приватним аутомобилом - рекао је Лазић.

Како је у више наврата током кампање истицао Бојан Савић, њихов циљ је "да се мало поправимо, и ми сами, али и једни према другима".

Те јасне и недвосмислене поруке народ разумије, а све више и прихвата новост коју су Лазић и Савић показали својим саборцима, али и противницима - кампања се не мора водити нападима на друге и окретањем народа ка међусобним свађама.