latinica  ћирилица
20/09/2024 |  22:03 ⇒ 22:56 | Аутор: РТРС

Вече лауреата за крај књижевних сусрета на Козари

У приједорској Галерији "Сретен Стојановић" одржано је "Вече лауреата - Перо Зубац". Тиме су завршени 52. Књижевни сусрети на Козари.
Вече лауреата - Фото: РТРС
Вече лауреатаФото: РТРС

Обилато награђиван и превођен, пјесника Перу Зупца прославиле су "Мостарске кише" прије пола вијека, истакла је пјесникиња Мирјана Булатовић, која је Приједорчанима представила његов живот и дјело.

- То је обичај да пјесник лауреат позове свог пријатеља који игра улогу једног одабраног рефлектора, који треба да осветли њега и његово дело. Перо Зубац је један од ретких људи који оставља јако добар утисак као аутор који дивно говори своје стихове - рекла је пјесникиња Мирјана Булатовић.

Аутор више од педесет књига поезије и двадесет антологија југословенског и свјетског пјесништва, Перо Зубац, награђиван је много пута, али награда "Скендер Куленовић - књижевни вијенац Козаре", каже, остаће посебна.

- Мени Скендерова награда, нормално, као и свакоме човеку који је прочитао бар Стојанку или писма Јовице Станивук или један сонет, није битно, много значи. Био сам пријатељ његове супруге Вере, његов син је компоновао чувену кантату о Зеници, на моје стихове - рекао је Перо Зубац, лауреат 52. Књижевних сусрета на Козари.

У оквиру овогодишњих Књижевних сусрета на Козари, у Приједору и на Козари, одржано је десет манифестација.