latinica  ћирилица
26/09/2024 |  15:43 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

У Андрићевом институту отворена изложба "Писмо и традиција"

У Вишеграду је данас у оквиру манифестације "Дани Србије у Српској" отворена студијска изложба Етнографског музеја из Београда "Писмо и традиција - натписи на етнографским предметима" аутора Вјере Медић.
"Дани Србије у Српској" - отворена изложба "Писмо и традиција" - Фото: СРНА
"Дани Србије у Српској" - отворена изложба "Писмо и традиција"Фото: СРНА

Изложба је отворена у Галерији "Петар Лубарда" у Андрићевом институту, гдје су представљени етнографски предмети из свакодневне употребе са краја 19. и почетка 20. вијека.

Медићева је истакла је да су сви изложени експонати углавном домаће израде. "Ради се о најљепшим примјерцима наше народне културе и умјетности, то су производи домаће израде гдје се види мотив писма и слова, као и утицај европске умјетности", рекла је Медићева.

Она је захвалила општини Вишеград и Андрићграду што су пружили подршку у организацији ове изложбе, на којој Етнографски музеј има прилику да покаже садржај својих фондова који су међу најбројнијим музејским збиркама на Балкану.

Изложбу је у име домаћина отвореном прогласио начелник општине Младен Ђуревић, који је рекао да је за Вишеград велика част што се нашао међу десет градова Републике Српске у којима се одржава манифестација "Дани Србије у Српској".

- Захвалио бих Представништву Републике Српске у Србији и Млађену Цицовићу, који већ другу годину помажу Вишеграду да организује овакве догађаје, који само доказују да Дрина није граница и потврђују братске везе између Републике Српске и Србије - додао је Ђуревић.

Горица Ћећез из Галерије "Петар Лубарда" рекла је да је Андрићев институт установа која је основана под окриљем влада Републике Српске и Србије, које чувају идентитет српског народа, те самим тим представља непосредну везу једног народа са обје стране Дрине.

- Ова изложба је само једна у низу од прилика које нам нуде да се институционално упознајемо, размјењујемо искуства и заједно радимо на очувању свесрпског насљеђа - додала је она.

Изложбу су организовали Министарство културе и информисања Србије и општина Вишеград, а у Андрићграду ће бити постављена до 10. новембра.