latinica  ћирилица
26/09/2024 |  19:30 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Данас одигране четири представе, сутра затварање фестивала "Лут Фест"

На великој сцени Народног позоришта у Источном Сарајеву данас су одигране представе "Мали принц" у извођењу "Театрол-театра" из Јерменије и "Алиса у земљи дрвећа" Крушевачког позоришта.
Радионица у организацији Театра "Ро гинаре" - Фото: СРНА
Радионица у организацији Театра "Ро гинаре"Фото: СРНА

На малој сцени Културног центра Источно Ново Сарајево одигране су представе "Палчић" Дагестанског државног луткарског позоришта из Махачкале у Руској Федерацији и "Два метра квадратна" у извођењу "Гоби денс компани" из Будимпеште.

Ова представа мађарског позоришта говори о усамљености у старости, старењу и сјећању. Представа се заснива на покрету без текста, гестовима и елементима луткарског позоришта, испраћених хумором, али и хуманошћу према старијим лицима.

У оквиру пратећег програма Фестивала одржана је радионица са анимацијом у вези са израдом традиционалних кореанских маски, као и плес са маскама у организацији Театра "Ро гинаре" (Theater Ro GiNarae) Јужна Кореја.

Такође, промовисана је и књига "Лабораторија луткарства" аутора Вахида Дураковића.

За сутра у 11.00 часова у Народном позоришту заказана је церемонија свечаног затварања Фестивала и додјела награда, а биће поново изведена и представа "Алиса у земљи дрвећа".

Редитељ Александар Пејаковић каже да у овој представи неће бити изговорена ниједна ријеч, јер је она саткана практично од сјенки и поступака са мноштвом необичних бића које гледаоцима не остављају једнозначну поруку, већ отворену и слободну форму која подстиче и има тенденцију да пружи велики простор интерпретацији, осјећајима и емоцији.

Према његовим ријечима, ово је нова позоришна форма која се може гледати и разумјети на било ком мјесту у свијету, чиме је Крушевачко позориште направило нови искорак у својој продукцији.

"Лут фест" финансијски подржавају Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Републике Србије и Министарство спољних послова - Управа за сарадњу са дијаспороом, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и спонзори компанија "Бамби" и Туристичка организација града Источно Сарајево.

Медијски пријатељи Фестивала су Радио-телевизија Републике Српске, Новинска агенција Републике Српске /Срна/, ТВ БН, ТВИС, БХРТ, као и локални портали.