latinica  ћирилица
20/09/2024 |  13:33 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Никшић: Укупан дуг ФБиХ шест милијарди КМ

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић рекао је да укупан дуг ФБиХ износи више од шест милијарди КМ, што је за 4,4 одсто мање него када је актуелна Влада ФБиХ преузела мандат.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

- Укупан дуг ФБиХ са свим јавним корисницима на 30. јуни 2024. износи више од шест милијарди КМ. Стање дуга у ФБиХ износи 20,86 одсто БДП-а. Када смо преузели Владу, мјесец након тога, имамо податке о дугу у износу од 24,90 одсто БДП-а. Значи, од априла 2023. до јуна 2024. је дуг пао за 4,4 одсто - рекао је Никшић.

Никшић, који је и федерални премијер, оцијенио је као патетичне и популистичке потезе опозиције у ФБиХ, напомињући да је Влада показала одлучност да уђе у коштац с проблемима.

Предсједник Наше странке Един Форто је на конференцији за новинаре рекао да нису презадужени ни Кантон Сарајево нити ФБиХ и БиХ, те да заговара да се БиХ јако задужује на свим нивоима.

- Не желим више донацију 50 година старог трамваја из Истанбула. Желим нов трамвај, најскупљи, јер наши грађани то заслужују - рекао је Форто и упитао како купити нешто ново без задуживања.

Према његовим ријечима, План раста је заустављен и сада се импровизацијом покушава доћи до њега захваљујући опозицији која је спремна "спалити све" само да би показали да је "тројка" неуспјешна.

Предсједник Народа и правде Елмедин Конаковић рекао је да неколико интензивираних, осмишљених кампања лажи ових дана доминира јавним простором БиХ, која је кренула по повратку са преговора у Неуму, када је лидер СДА Бакир Изетбеговић оптужио "тројку" да се "издала и продала" ХДЗ-у.

- Од почетка стоји фама да смо /лидеру ХДЗ-а Драгану/ Човићу дали Изборни закон. Никад и нигдје нисмо разговарали да се рјешава Изборни закон по Човићевом, него на основу пресуда, међународних судова и имплементацији пресуда и уклањању највеће дискриминације Европе и вјерованто и свијета - рекао је Конаковић.