latinica  ћирилица
26/09/2024 |  18:02 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Именован координациони тим за успостављање заједничког тржишта на западном Балкану

Савјет министара данас је, на приједлог Министарства спољних послова и економских односа, донио одлуку о именовању Координационог тима за успостављање заједничког тржишта на западном Балкану ради провођења Акционог плана за заједничко регионално тржиште.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На ванредној телефонској сједници за координатора тима именована је замјеник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара Љиљана Ловрић, а за подкоординаторе представници овог и министарстава безбједности, цивилних послова, финансија и трезора, комуникација и транспорта, те одбране, као и Управе за индиректно опорезивање и Дирекције за економско планирање БиХ.

Координациони тим иницира и предлаже Савјету министара мјере и активности из надлежности институција БиХ у сарадњи са свим мјеродавним нивоима власти у БиХ ради провођења мјера из Акционог плана, саопштено је из Савјета министара.

На самиту у Софији 2020. године договорена је Иницијатива о успостављању Заједничког регионалног тржишта и усвојен Акциони план за заједничко регионално тржиште западног Балкана 2021-2024.

ЕУ је усвојила Уредбу о новом Плану раста за западни Балкан, чија се два од укупно четири стуба реферишу на заједничко регионално тржиште, а тиче се економске интеграције у јединствено тржиште ЕУ, те унапређења економске интеграције у оквиру западног Балкана.