latinica  ћирилица
26/09/2024 |  19:12 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Бећировић поново злоупотријебио говорницу УН; Вучић: Велики играчи не вјерују лажовима из Сарајева (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва Денис Бећировић злоупотријебио је говорницу у скупштини Уједињених нација и тешко оптужио Србију да угрожава територијални интегритет БиХ. Премијер Србије Милош Вучевић одговорио је да, у ствари, политичари из Сарајева оспоравају теритопријални интегритет Србије намјером да признају тзв. Косово, али да Србија уважава БиХ. Предсједник Републике Српске Милорад Додик поновио је да је Бећировић прекришио Устав БиХ износећи антисрпске ставове.
Денис Бећировић (Фото: EPA/OLGA FEDOROVA) -
Денис Бећировић (Фото: EPA/OLGA FEDOROVA)

Бошњачки политичари истрајавају на наративу да су Србија, Српска и Срби узрок свега лошег, преостало је још да нас окриве за глобално загријавање. Након Елмедина Конаковића и Денис Бећировић користи излизану аустроугарску матрицу о бауку "Велике Србије". Са говорнице Генералне скупштине УН, у "духу" добрих комшијских односа оптужио је званични Београд за угрожавање суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

- Великодржавне претензије Србије суштински су разлог зашто су БиХ и Западни Балкан изложени новим опасностима. Један од доказа је и деструктивна Декларација тзв. Свесрпског сабора. То је опасан, великодржавни документ који угрожава Дејтонски мировни споразум и БиХ - истакао је Денис Бећировић, бошњачки члан Предсједништва БиХ.

Предсједник Србије Александар Вучић каже да оптужбе предсједавајућег Предсједништва БиХ Дениса Бећировића изнесене у обраћању на Генералној скупштини УН на рачун Србије представљају ноторне лажи и опасну игру Сарајева.

- Бећировићево обраћање наишло је на лош пријем код свих озбиљних људи у свијету. "Лажовима из Сарајева" не вјерује нико од великих играча. У Бећировићеву причу да Србија угрожава територијани интегритет БиХ, не вјерују ни Бошњаци у Сарајеву. Ово нису прве Бећировићеве оптужбе и чини му се да је то посљедња прилика да окрене свијет против Србије - истакао је Вучић.

Србија поштује Дејтонски мировни споразум чији је потписник, територијалну цјеловитост БиХ и у оквиру ње Републику Српску с којом гаји братске односе поручио је премијер Србије. Проблем је што у БиХ има оних који би радо признали државност тзв. Косова у чему их спречава чврст став Српске.



- Србија не оспорава територијални интегритет и територијалну цјеловитост БиХ али у БиХ нама оспоравају територијални интегритет, па нама се одузима дио територије мислим на Косово и Метохију. Ми само тражимо једнак однос, као што ми имамо однос према другим државама очекујемо такав однос према Србији - поручио је Милош Вучевић, предсједник владе Србије.

Скарадно обраћање Дениса Бећировића у УН на лошем енглеском језику, србомрзачка реторика можда имају одјека у сарајевским медијима и дијелу бошњачке популације. У Српској и Србији доживљено је као потврда важности Декларације Свесрпског сабора за опстанак Срба с обје стране Дрине, никако као великодржавни пројекат који угрожава Дејтон и БиХ, како тврди Бећировић.

- Они који површно читају увијек ће је нападати. Ја вјерујем да ова Декларација чвршћи документ него што је Дејтонски споразум - рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, подвлачи да Бећировић није говорио у име Предсједништва.

- Денис Бећировић је у УН говорио искључиво у капацитету бошњачког члана Предсједништва, а не у име БиХ. Још једном је доказао да је обични србомрзац. Таквим иступом упорно трује односе у БиХ и са сусједним земљама - поручила је Цвијановић.

Иступи острашћених бошњачких политичара неће вратити регион у 90-те и уздрмати међународну позицију Србије. Ипак, преко дипломатске мисије званични Београд је упутио писма генералном секрететару и предсједнику Генералне скуптшине УН као одговор на лажи и малициозне оптужбе на рачун Србије и српског народа.

- Заиста ништа паметније нисмо очекивали од Дениса Бећировића него да брука своју земљу пред светом. За овакав антисрпски иступ у УН није био овлаштен од стране Предсједништва, оваква платформа која је у ствари ратнохушкачка, националистичка и која има за циљ да врати регион у прошлост - тврди Марко Ђурић, министар иностраних послова Србије.

Говор Дениса Бећировића препун је инсинуација и лажи о тобоже великодржавним претензијама Србије или НАТО интеграцијама као непостојећем спољнополитичком циљу БиХ, каже замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац. Министар Ненад Нешић истиче да је тужно да и 30 година након рата Бећировић носи толику мржњу у себи према Србији.

- Празне ријечи с циљем дизања тензија у БиХ и означавања Србије као главног кривца у региону. Српски народ је фактор мира, стабилности и без обзира на изјаве Дениса Бећировића који је један обични ратнохушкач - нагласио је Нешић.

Током 13-минутног обраћања, осим изразито антисрпских ставова Денис Бећировић је изнио низ неистина попут наводне агресије на БиХ. Међутим није објаснио како Срби могу бити агресори на своја имања и куће. Оптужио је Русију за агресију и заложио се за територијални интегритет Украјине а радо би подржао независност Косова. И тврдње о хиљадугошњој историји и континуитету државе Босне не пију воде , јер је оваква БиХ настала у Дејтону 1995. године.