latinica  ћирилица
20/09/2024 |  13:26 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Букејловић: Крњи Уставни суд БиХ нема легитимитет да одлучује

Министар правде Репбулике Српске Милош Букејловић изјавио је данас Срни да крњи Уставни суд БиХ нема легитимитет да одлучује о било ком питању док има стране судије, а да нема изабраних судија из Српске како је предвиђено Уставом БиХ.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

- Уставни суд БиХ, умјесто да поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ, те да се брине о његовој примјени, својим одлукама само продубљује политичку кризу у БиХ. Овај суд је по свом досадашњем систему рада доказао да подржава политику само једнога народа у БиХ и да не поштује ни Дејтонски споразум, а самим тим ни Устав БиХ - рекао је Букејловић.

У прилог наведеном, каже он, говори досадашњи рад Уставног суда БиХ који је базиран на томе да се од Републике Српске наставе одузимати надлежности.

- Недавно смо били свједоци да је Уставни суд БиХ донио одлуку којом је утврдио да Република Српска нема право да располаже својом имовином и да је то у искључивој надлежности институција БиХ. Тако смо и свједоци одлуке којом је Уставни суд БиХ поништио Изборни закон Републике Српске који је, како су навели, неуставан и преузима надлежности институција БиХ - додао је Букејловић.

Он је подсјетио да је Изборни закон Републике Српске прошао комплетну законодавну процедуру - од Народне скупштине Републике Српске до Вијећа народа у којем је Клуб Бошњака покренуо питање виталног националног интереса.

- Наведени закон је прослијеђен у Уставни суд Републике Српске који је на сједници Вијећа за заштиту виталног интереса утвдио да нису повријеђени витални национални интереси бошњачког народа - каже Букејловић.

Он је навео да је Република Српска, због оваквих одлука Уставног суда БиХ којима јој се континуирано настављају одузимати надлежности, донијела Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ којим је предвиђено да се одлуке овога суда неће примјењивати док парламент БиХ не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Крњи Уставни суд БиХ ставио је јуче ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.