latinica  ћирилица
03/09/2024 |  09:13 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Реалан раст БДП-а Српске од 2,2 одсто

Бруто домаћи производ Републике Српске у другом тромјесјечју ове године, изражен у текућим цијенама, износио је 4,19 милијарди КМ и имао је реалан раст од 2,2 одсто у односу на исти период прошле године, подаци су Републичког завода за статистику.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Бруто додатна вриједност у другом тромјесјечју ове године износила је 3,36 милијарди КМ, док је вриједност пореза на производе умањене за субвенције на производе била нешто више од 830 милиона КМ.

Највећи процентуални раст бруто додатне вриједности у другом тромјесјечју ове године у односу на исти прошлогодишњи период од 8,2 одсто био је у дјелатностима трговине, саобраћаја и складиштења, те пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство.

У финансијским и дјелатностима осигурања раст бруто додате вриједности био је 5,5 одсто.

Пад бруто додатне вриједности у посматраном периоду од 6,6 одсто био је у дјелатностима прерађивачке индустрије, производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији, снабдијевању водом, канализација, управљање отпадом и дјелатности санације /ремедијације/ животне средине