latinica  ћирилица
02/09/2024 |  19:50 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Исправљен пропуст - неће доћи до обуставе радова на Хидроелектрани Дабар (ВИДЕО)

До обуставе радова на објектима Хидроелектране Дабар не може доћи! Све медијске спекулације и спинове, након прошлонедјељне пресуде Окружног суда у Бањалуци, категорички је одбацио менаџмент тог предузећа.
Радови на изградњи Хидроелектране Дабар - Фото: РТРС
Радови на изградњи Хидроелектране ДабарФото: РТРС

Наиме, Окружни суд у Бањалуци, као мјесно надлежaн, оспорио је само рок важења локацијских услова за грађевинску дозволу, за изградњу доводног тунела. Тужбе су поднијели Аархус центар у БиХ и Центар за животну средину из Бањалуке.

Већ данас процедурални пропуст је исправљен, а документ ће бити достављен Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, да би имао потпун законски основ за грађевинску дозволу доводног тунела. Суд је за доставу акта, оставио тридесет дана.

- Закон каже да, ако прође више од једне године за локацијске услове, потребно је да онај ко обрађује захтјев, тражи од инвеститора да обнови потврду да они нису измијењени - рекао је Далибор Рајковић извршни директор за организационо-правне и опште послове ХЕ Дабар д.о.о., Требиње.

Интензивни су радови на свих осам објеката, у оквиру пројекта ХЕ Дабар. Још четири тужбе поднијела су еколошка удружења. Ништа случајно, кажу у ХЕ Дабар. Од 2011.године, када је формирано предузеће, тужбе су подизане па падале, а пројекат успорен. С правом се наслућује да иза свега стоје страни центри моћи, новац и политика. Тужбе стижу стихијски.

- Ових сада пет тужби, које су поднесене у посљедњих годину дана. Можемо закључити да је организована кампања против овог пројекта, наравно, пратећи активности од других организација из ФБиХ, на начин да покушају успорити или да овај пројекат не успије - сматра Рајковић.

Данило Илић, в.д.директора ХЕ Дабар д.о.о., Требиње навео је да доживљавају константне нападе.

Научно доказане чињенице за пројекат "Горњи хоризонти" поставила је бивша држава. Радови су започети осамдесетих година, а заустављали су их рат, високи представници, бројне тужбе. Све с циљем, сада је већ јасно, да Република Српска не изгради хидро-енергетски пројекат, највреднији у посљедње више од три деценије.