latinica  ћирилица
03/09/2024 |  11:52 | Аутор: СРНА

Семберски купус међу четири прозивода уписана у Регистар географског поријекла

Семберски купус, херцеговачки ћуптер, фојнички кромпир и реповачки сир су четири традиционална производа из БиХ која су уписана у Регистар ознака поријекла и ознака географског поријекла,објавила је Агенција за безбједност хране БиХ .
Купус - Фото: РТРС
КупусФото: РТРС

Херцеговачки ћуптер, семберски купус и фојнички кромпир регистровани су ознаком географског поријекла, а реповачки сир ознаком поријекла и уписани су након окончане процедуре регистрације у складу са Правилником о системима квалитета за прехрамбене производе.

Семберским купусом могу се назвати сорта бијељински купус и хибриди који имају сличне особине при узгоју у складу са спецификацијом производа. На тржиште се може пласирати као свјеж и природно ферментисан /кисео/ и мора имати карактеристике описане у произвођачкој спецификацији.

Херцеговачки ћуптер је трајни прехрамбени производ, односно традиционална херцеговачки слаткиш, подсјећа на гумену бомбону, природни је производ без додатка адитива, хемикалија и рафинисаног шећера.

Производи се кувањем црног или бијелог или комбинацијом оба винска мошта аутохтоних херцеговачких сорти грожђа са брашном или гризом или њиховим комбиновањем, након чега се суши традиционално на сунцу, а у новије вријеме примјењују се и друге методе сушења.

Фојнички кромпир су кртоле кромпира намијењене за исхрану људи, произведене на пољопривредном земљишту које се налази унутар административних граница општине Фојница.

Реповачки сир је бијели саламурни и пуномасни. Овај сир се производи од пуномасног овчијег млијека или мјешавине овчијег и крављег, гдје удио крављег не смије прелазити 20 одсто, а продаје након два мјесеца зрења.

Укључујући ова четири производа, укупно 12 производа у БиХ тренутно је регистровано ознаком поријекла, ознаком географског поријекла и ознаком гарантовано традиционалног специјалитета.

Прехрамбени производи који су регистровани једном од наведених ознака на тржишту спадају у производе више цјеновне категорије, а регистроване ознаке дају додатну вриједност и препознатљивост географском подручју из којег потичу.

Регистрована ознака заштићена је од било какве директне или индиректне комерцијалне употребе за прехрамбене производе који нису обухваћени регистрацијом, наводе из Агенције.