latinica  ћирилица
02/09/2024 |  15:45 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Фолксваген упозорио на могуће затварање фабрика

Фолксваген је саопштио да више не може да се искључи могућност затварања фабрика у Њемачкој док тражи начине да уштеди неколико милијарди евра у покушају да смањи трошкове.
Фолксваген (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK - ilustracija) -
Фолксваген (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK - ilustracija)

Произвођач аутомобила сматра да су једна велика фабрика возила и једна фабрика компоненти у Њемачкој застарјеле, саопштио је њен раднички савјет и обећао "жесток отпор" плану извршног одбора.

Фолксваген је саопштио да се осјећа принуђеним да прекине програм заштите радних мјеста који је на снази од 1994. године и који спречава отпуштање радника до 2029. године.

- Ситуација је изузетно напета и не може се превазићи једноставним мјерама за смањење трошкова - навео је генерални директор Фолксвагена Томас Шефер у писаној изјави.

Он је додао да ће све мјере бити размотрене са радничким савјетом.

Фолксваген, који остварује већину продаје возила ове аутомобилске групације, први је подвргнут смањењу трошкова с циљем да уштеди десет милијарди евра до 2026. године.

Управа покушава да рационализује потрошњу да би компанија преживјела прелазак на електричне аутомобиле.

- Тешко економско окружење, нови конкуренти у Европи и опадајућа конкурентност њемачке привреде довели су до тога да овај произвођач аутомобила мора да се више потруди - рекао је извршни директор Фолксваген групе Оливер Блуме.