latinica  ћирилица
30/08/2024 |  17:29 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

ХЕ Дабар: Оспорена градња само доводног тунела

Извршни директор за организационо-правне послове у предузећу "Хидроелектрана Дабар" Далибор Рајковић изјавио је да пресудом Окружног суда у Бањалуци није поништена грађевинска дозвола за изградњу свих инфраструктурних објеката у оквиру пројекта ове хидроцентрале, већ да је ријеч о оспоравању одобрења грађења доводног тунела.
Требиње - Хидроелектрана "Дабар" - Фото: СРНА
Требиње - Хидроелектрана "Дабар"Фото: СРНА

Рајковић је рекао да је оспорено одобрење грађења само једног од укупно седам инфраструктурних објеката у систему хидроелектране "Дабар".

- Грађевинска дозвола за доводни тунел се оспорава из чисто процедуралних разлога који су лако отклоњиви и не могу утицати на динамику реализације пројекта - навео је Рајковић.

Он је истакао да су све раније тужбе истих тужилаца против Министарства одбијене као неосноване, као и да су пресуде правноснажне.

Рајковић је рекао да се поставља питање да ли се иза свега крију покушаји одређених организација да опструишу изградњу хидроелектране "Дабар", која представља један од највећих хидроенергетских пројеката у Републици Српској у посљедњих 30 година.

- Очекујемо да ће надлежно Министарство поступити у складу са пресудом уважавајући примједбе суда када је ријеч о овом поступку - поручио је Рајковић.

Портал "Капитал" објавио је данас да је Окружни суд у Бањалуци поништио дозволу за изградњу инфраструктурних објеката хидроелектране "Дабар" у оквиру пројекта "Горњи хоризонти".

Ријеч је о хидроелектрани снаге 160 мегавата, која је дио пројекта "Горњи хоризонти", вриједног 338 милиона евра, а који је уговорен са кинеском компанијом "Геџоуба груп".