latinica  ћирилица
30/08/2024 |  18:26 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Декларација Свесрпског сабора заживјела у пракси (ВИДЕО)

Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа Српске и Србије, неће бити сведена на политички документ, већ ће показати свој значај у свим аспектима живота, од економског и привредног до културног и образовног - речено је током конференције која је одржана у просторијама Народне скупштине Српске.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Овај значајан документ донесен на Свесрпском сабору, није само мртво слово на папиру, већ има животни значај.

Од усвајања Декларације, 2. јула до данас, завршен је дио финансирања ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине и радови увелико напредују. Завршена је изградња Дома здравља у Станарима, коју је у потпуности финансирала Србија и који ће у понедјељак бити отворен у присуству званичника Србије.

- Ради се на усаглашавању наставних програма, као и на договарању практичних пројеката који ће запослити људе, покренути инфраструктурне и друге радове. То је најљепша димензија Декларације, која је можда једини заједнички документ у историји Републике Српске и Србије који није остао на протоколарном нивоу, већ се на њему свакодневно ради - навео је Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

- Ја се надам да ће данашња размјена мишљења помоћи да дођемо до приједлога који ће помоћи да боље и брже остваримо неке циљеве из Декларације, прије свега мислим на побољшање економске и културне сарадње између Српске и Србије - додао је Душан Марић, копредсједавајући Парламентарног форума Република Србија - Република Српска.

Захваљујући усвојеној декларацији грађанима Српске и Србије биће омогућени бенефити у свакодневном животу.

Став стручњака је да је декларација најважнији политички документ Срба у 21. вијеку.

- Ја не желим да се Декларација сведе на политичку димензију, моја очекивања су, и оних који долазе наком Декларације а то је оно што ја називам операционализацијом Декларације у конкретним стварима - појаснио је Љубинко Митровић, Истраживачки центар Бањалука.

- Ми добро знамо да је сваки политички документ био услов за доношење једног снажног Устава који је требао у себи да обједини све оне изворе права који се налазе као идеје у политичком документу - навео је Марко Ромић, савјетник предсједника Милорада Додика.

Представници српског народа из Србије и Републике Српске, као и представници Срба из региона и свијета, на Свесрпском сабору у Београду, донијели су Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Овај документ потврђен је и у парламентима Српске и Србије.