latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:08 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

"Утврђене неправилности у раду градоначелника Бањалуке"

Главна служба за ревизију Републике Српске установила је безброј неправилности у раду градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића и Градске управе, што за собом повлачи озбиљну кривичну одговорност, упозорио је данас предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

- Главне неправилсности односе се на процесе јавних набавки, од којих се неке односе и на накит за кићење града, као и за изградњу споменика палим борцима. За ту јавну набавку нису била обезбјеђена средства, те сходно закону није ни могао да распише ту јавну набавку, иако је рекао да ће та средства бити финансирана из екстерних извора, а вјероватно мислио на Владу Српске - рекао је Нинковић.

Он је навео и да проблем представља финансирање изградње паркова у граду, која није планирана у буџету, као и низ пројеката у саобраћају.

- Ревизори су констатовали да је Станивуковић трошио више него што је планирано у буџету, односно да је задуживао грађане Бањалуке, те ће, према нашима нашим информацијама, дуг наредне године бити 20 милиона КМ. Нема плана отплате дуга за 2023. годину. Покушао се прикрити дефицит од најмање 10,5 милиона КМ  - рекао је Нинковић.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је да је од почетка мандата до данас враћен 31 милион КМ кредита и гаранција од претходне власти.

- Од почетка мандата исплаћено је 76 милиона КМ по основу кредита и гаранција, што је значајно више од примитака из кредитних средстава - рекао је Кресојевић.