latinica  ћирилица
30/08/2024 |  12:54 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Свјетски стручњаци на УКЦ Српске - извођење минимално инвазивних операција на срцу (ФОТО)

Врхунски стручњаци у кардиохирургији из цијелог свијета бораве данас у Универзитетском клиничком центру Републике Српске гдје ће извести неколико минимално инвазивних операција на срцу.
УКЦ, конференција за новинаре - Фото: РТРС
УКЦ, конференција за новинареФото: РТРС

Ријеч је о операцијама у оквиру Љетне конференције минимално инвазивне хирургије, коју организује Клиника за кардиохирургију УКЦ-а у сарадњи са америчком компанијом ЛСИ.

- Циљ организације овог научног догађаја је да се окупе стручњаци из цијелог свијета како би се унаприједило лијечење пацијената и како би пружили што боље хируршко рјешење за операције срчаних залистака. С поносом могу да најавим седам операција које радимо минимално инвазивним приступом. С нама је данас професор Фархад Бахтијари, најбољи кардиохирург из минималне инвазивне хирургије, а ту су и љекари из Шведске, Грчке, Аустрије како би учили од њега - истакао је начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот.

Он је додао да Клиника за кардиохирургију постиже импозантне резултате, те напоменуо да ће их компанија ЛСИ подржати и у будућности за нове пројекте као што је хибридна сала, хибридне процедуре и третман срчане слабости и слично.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић нагласио је да данашња конференција минимално инвазивне хирургије показује да УКЦ остварује стратешке планове и постаје регионални центар за едукацију.

- И то не само за наше особље, него и колеге из региона, а у том сегменту Клиника за кардиохирургију предњачи. Ове операције се раде с резом до два центиметра, што значи да је постоператвни опоравак бржи и лакши. Пацијенти се врло брзо врате својим свакодневним активностима и току живота", нагласио је Шеранић. Оваквим видом рада знатно смањује трошак здравственог система - додаје Шеранић.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је поносан чињеницом да је данас УКЦ пријестоница минимално инвазивне кардиохирургије.

- Са нама су највећи стручњаци из Европе, те оперишу у нашим салама, нашом опремом и са нашим љекарима. Велико хвала министру здравља и социјалне заштите Алену Шеранићу и руководству Републике Српске на подршци, те велико хвала колегама који су дошли у УКЦ - рекао је Ђајић.

У УКЦ-у појашњавају да су минимално инвазивне опереције на срцу релативно нови начин лијечења различите кардиоваскуларне патологије, у највећем броју срчаних залистака и подразумијевају приступ кроз мали рез за разлику од традиционалних приступа гдје се готово увијек пресјеца грудна кост.

Минимална инвазивна хирургија је будућност у области кардиохирургије, изјавио је претходно руководилац Клинике за кардиоваскуларну хирургију Војводине Лазар Велицки, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.