latinica  ћирилица
29/08/2024 |  14:59 | Аутор: Независне

Стручњаци предлажу: Дигитализација услов за бржу регистрацију возила у Српској

Дигитализација у сектору обавезног осигурања би донијела бројне бенефите, како корисницима обавезног осигурања, тако и јавном интересу, те би прекинула велике гужве и чекања приликом регистрације возила.
ЦИПС - Фото: РТРС
ЦИПСФото: РТРС

Стручњаци за осигуравајућа друштва који су упознати са овом темом сматрају да више од 20 година, са мање или више успјеха, друштва за осигурање у Републици Српској покушавају да отклоне ризик пословања који проистиче због високих трошкова спровођења осигурања.

- Резултати досадашњих активности су били ограниченог капацитета и времена трајања и нису у потпуности отклонили оперативни ризик проистекао из високих ТСО - наводе стручњаци.

Истичу да би централна електронска евиденција у Заштитном фонду требало да се односи на директну корист коју ће обични људи имати дигитализацијом сектора обавезних осигурања.

- Промјеном амбијента стварају се услови да грађани и привреда послове у вези с регистрацијом возила обављају једноставније и брже, уз смањење обима неопходне документације. Оштећена лица ће на једноставнији и транспарентнији начин остваривати своје право на накнаду штете настале у вези с обавезним осигурањем у саобраћају - појашњавају стручњаци.

Према њиховим ријечима, употреба технологије у сектору обавезног осигурања више није ствар избора, већ потребе и здравог разума.

- Јавни интерес у погледу дигитализације у сектору обавезног осигурања је несумњив, нарочито уколико се имају у виду сва позитивна искуства из окружења, нарочито из Србије. Јавни интерес је да овај поступак спроведемо по узору на земље окружења (најпозитивнија искуства су из Србије), како бисмо избјегли све евентуалне негативности које се у том послу могу јавити. Дигитализација је присутна у свим сферама друштва, само још није у сектору обавезног осигурања - казали су они.

Навели су да је јавни интерес да сектор осигурања има значајније мјесто у финансијском пословању Републике Српске и бруто домаћем производу.

Да би се остварио овај јавни интерес, потребно је постићи већу развијеност тржишта осигурања и извршити преусмјеравање средстава осигуравајућих друштава са финансирања недозвољених пракси (сиве зоне) на финансијско тржиште Републике Српске (институције система). Предуслов за отклањање ризика којем су изложена друштва за осигурање усљед високих ТСО је сагледавање објективног стања на тржишту. Потребно је да се учине транспарентним сви процеси и пословни односи у које ступају осигуравајућа друштва током преузимања осигурања АО. Транспарентност свих процеса ће омогућити да се објективно сагледа стање и донесу мјере чији ће се ефекти моћи пратити у реалном времену, а не пост фестум, које ће смањити изложеност друштава због повећаних ТСО.

Немогућност увида у податке о штетним догађајима и штетницима у реалном времену онемогућава осигуравајућа друштва да правовремено реагују код фингиране штете и спријече злоупотребу средстава намијењених за накнаду штете.

Недвосмислена је потреба свих да се процес накнаде штете учини транспарентним у реалном времену зарад потпуне накнаде штете, јединствене примјене премијског система и адекватности резервација за штету.

- Интерес друштава је да буду обезбијеђене тачност и свеобухватност података, доступност и поузданост током употребе ИС заштита података и континуитет пословања - објашњавају они.

Кажу да ће се осигураним лицима омогућити поједностављен приступ током извршавања обавеза уговарања обавезног осигурања, јединствена примјена цјеновника не територији Репбликуе Српске, те да на транспарентнији и једноставнији начин остваре своје право на накнаду штете проистекле по основу обавезног осигурања.