latinica  ћирилица
29/08/2024 |  14:37 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

Утврђен Приједлог закона о самосталним предузетницима

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о самосталним предузетницима.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У Републици Српској је на снази Закон о занатско-предузетничкој дјелатности, а његовом примјеном уочени су недостаци важећих законских рјешења, те је Министарство привреде и предузетништва предузело низ активности на изради текста Приједлога Закона о самосталним предузетницима, приликом чега је промијењен назив закона из разлога сврсисходности, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Циљ доношења овог закона је развој и унапређивање пословања самосталних предузетника, развој и очување занатских дјелатности.

Законом се уређују пословна обиљежја, регистрација и вођење регистра предузетника, занатске дјелатности и организовање предузетника.

Влада Републике Српске прихватила је Информацију о издвајању средстава за финансирање пројекта Развој домаћег драмског текста "Реци наглас", активности која је утврђена Стратегијом развоја културе Републике Српске 2023-2030. Задужено је Министарство просвјете и културе да из средстава гранта намијењеног за финансирање пројеката и програма у складу са Законом од игара на срећу издвоји срeдства у износу 50.000 КМ у сврху реализације ове активности.

На данашњој сједници, Влада је прихватила и Информацију о расподјели средстава гранта предвиђених буџетом Републике Српске установама секундарне здравствене заштите.

Расподјела средстава гранта установама секундарне здравствене заштите за 2024. годину вршиће се на идентичан начин као и претходних година из буџета, те ће се тренутна средства гранта у износу од 3.600.000 КМ процентуално распоредити Болници Приједор, Болници Градишка, Болница "Св. Апостол Лука" Добој, Специјалној болници за хроничну психијатрију Модрича, Болници "Свети Врачеви" Бијељина, Болници Зворник, Болници Србија Источно Сарајево, Специјалној болници за психијатрију Соколац, Универзитетској болници Фоча, Болници Требиње, Институту за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић", Специјалној болници за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" Козарска Дубица, те Болници Невесиње, за измирење дијела текућих обавеза.

Такође, предвиђена је расподјела средстава гранта за капиталне инвестиције у износу од 400.000 КМ јавним здравственим установама Болница Приједор, Специјална болница за психијатрију Соколац и Болница Невесиње.

Опширније прочитајте ОВДЈЕ.