latinica  ћирилица
29/08/2024 |  15:29 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Додик: Сатлер на одласку клевеће Српску; Изгледа да ништа није схватио током боравка у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да шеф Делегације ЕУ Јохан Сатлер на одласку клевеће Републику Српску, те да изгледа да ништа није схватио током боравка у БиХ.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Мислио сам пустити да оде. Да не кажем ништа, ни добро ни лоше. Сада видим да на одласку поново клевеће Републику Српску. У БиХ каква год да је столица, на њој мора бити представник Републике Српске, јер без Републике Српске нема ни БиХ у ЕУ. Могуће је да се Сатлер пред одлазак покушава додворити неким структурама. Видјели смо већ да нама прича једно, а у Сарајеву друго и то је та европска политика лицемјерја, гдје се не смије ни бити објективан ако та објективност значи да су Срби у праву - написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Ову земљу, каже Додик, подривају само они који покушавају силом да измијене Дејтон и створе неку нову антидејтонску БиХ на коју никада нећемо пристати.

- Више пута сам поновио, и птице на грани то знају, а требало би и Сатлер то да запамти, једина БиХ која може да постоји је дејтонска, уставна и самостална у којој се питају домаћи представници конститутивних народа. Проблем никада није била Република Српска, како они воле да подваљују, него међународни интервенционизам који је омогућио Бошњацима да раде против Срба и избјегавају постизање договора. Захваљујући странцима, у БиХ се ништа није радило јер је СДА све блокирала. Једино што су радили је била безочна антисрпска пропаганда којом су заговарали санкционисање и Српске и њених представника - навео је Додик.

Истиче да "када смо коначно почели да радимо, они су све зауставили."

- Сатлер би требало да прочита изјаве госпође Ајхорст, у којима позива на домаћи договор и домаћа рјешења, а не да износи неистине и лажи о Српској. Мислио сам да ће пред крај мандата имати храбрости да буде отворен о проблемима који постоје у БиХ, али очигледно је да је то било превише за њега. Не би ме изненадило и да након неколико година изјави како су Срби све вријеме били у праву. Накнадна памет увијек им проради када више нису везани својим пословним обавезама за овај регион, па одједном сви почну да говоре оно што стварно мисле, а не пожељне и наметнуте наративе - поручио је Додик.