latinica  ћирилица
29/08/2024 |  15:46 ⇒ 16:33 | Аутор: РТРС

Више од четири милиона КМ за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и РВИ

За стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, по уредби из 2019. године, допуњене годину дана касније, Влада Републике Српске издвојиће више од четири милиона марака, истакао је у Фочи министар борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић током сусрета с представницима организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем.
Егић и Вукадиновић - Фото: РТРС
Егић и ВукадиновићФото: РТРС

За адаптацију, реконструкицију постојећих објеката и додјелу станова за 79 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четртве категорије из Фоче, обезбијеђено је 572.000 марака, објаснио је Егић и нагласио да се на исплату чекало углавном због достављања спискова из локалних заједница.

- У наредном периоду биће исплаћено 87 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида како би они могли да изврше то своје право - рекао је Егић.

У Фочи ће ускоро почети и спровођење пројекта "Нисте сами идемо даље", као вид подршке демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима који се суочавају са психичким постратним траумама.

Организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата и Општина Фоча кандидоваће и пројекте за уређење и реконструкцију спомен-обиљежја која би била финансирана средствима републичког буџета.

Приједлози су освјетљење спомен-собе и уређење Спомен трга погинулих бораца.

- Желимо нову спомен-капелу гдје ће бити плоча са именима палих бораца са тог краја - рекао је Вукадиновић.

Општина Фоча учествоваће и у пројекту који би дјеци погинулих бораца требало да омогући одрађивање приправничког радног стажа.