latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:09 ⇒ 17:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија: Неурохируршкиња оптужена јер је дозволила кћерки да учествује у операцији

Аустријска неурохируршкиња чије име није саопштено налази се под истрагом због сумње да је дозволила својој кћерки од 13 година да активно учествује у операцији и избуши отвор у лобањи пацијента.
Операциона сала (Фото: EPA-EFE/MORGAN SETTE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT/илустрација) -
Операциона сала (Фото: EPA-EFE/MORGAN SETTE AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT/илустрација)

Након несреће у шуми, која се догодила у јануару ове године, 33-годишњи пацијент пребачен је у Универзитетску болницу у Грацу са озбиљним повредама главе, пренио је британски Телеграф.

Хируршкиња је тада дозволила својој кћерки тинејџерки да активно учествује у операцији, која је укључивала отварање лобање пацијента, пише аустријски лист Кронен цајтунг.

Операција је наводно прошла без компликација, да би анонимна пријава са оптужбама стигла државном тужилаштву тек у априлу. Након тога, полиција је у јулу обавијестила наводну жртву о случају.

Кронен цајтунг је пренио да су хируршкиња и још један специјалиста који је био присутан током операције отпуштени.

Поводом читавог случаја огласио се и адвокат оштећеног Петер Фрајбергер.

- Лежиш тамо, невољно, без свијести и постајеш заморче. Ово не би требало да буде могуће. Ово не би требало да се догоди - рекао је он, додајући да сви који су били присутни током операције треба да подијеле одговорност.

Он је најавио да ће тужити читав тим који је присуствовао операцији и тражити одштету.

Адвокат је додао да нико из болнице није контактирао са жртвом да се извини или објасни, и да је то одсуство достојанства.

Болница у Грацу је навела да је истрага против тима хирурга у току али да нема конкретних доказа да је и сама кћерка љекарке учествовала у операцији.

Они су изразили дубоко жаљење због инцидента и упутили извињење због инцидента.