latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:36 ⇒ 16:00 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Запад не жели да избјегне ескалацију са Русијом

Запад не жели да избјегне ескалацију са Русијом, већ супротно – тражи ђавола и игра се ватром, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL) -
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA / POOL)

Како је рекао током конференције за штампу након преговора са јерменским колегом Шајом Мохсеном Зинданијем, украјински захтјеви упућени Западу који се односе на дозволу коришћења ракета "сторм шедоу" за нападе на Москву и Санкт Петербург представљају уцјену.

- То је уцјена и покушај да се створи утисак да Запад жели да избјегне претјерану ескалацију, али је заправо ријеч о лажи. Запад не жели да избјегне ескалацију већ, како се каже у народу, тражи ђавола - истакао је Лавров.

Према његовим ријечима, западне земље се играју ватром када разговарају о могућности да се Украјини да зелено свјетло да користи ракете дугог домета за гађање руске територије.

- Одавно слушамо спекулације у погледу дозволе коришћења не само "сторм шедоу", већ и америчких далекометних ракета. Узгред, у Вашингтону је анонимни извор рекао да се на томе ради, да се молба Украјини генерално позитивно разматра. Сада још једном потврђујемо да је игра с ватром (а играју се као мала дјеца са шибицама) – веома опасна за одрасле којима је повјерено нуклеарно оружје у одређеној западној земљи - поручио је Лавров.

Поред тога, он је напоменуо да се Русија неће "упецати" на самит са Украјином у некој од земаља Глобалног југа ако он буде слиједио исту логику као и први "мировни самит".

Како је рекао, ријеч је о игри.

- Желе да нас доведу у ситуацију да паднемо на нешто што Зеленском одговара - додао је Лавров.

Предсједник Русије Владимир Путин упозорио је раније да би Москва могла реципрочно да одговори на испоруке оружја дугог домета Украјини. Пребацивање високопрецизног далекометног наоружања у Кијев је пут ка веома озбиљним проблемима, нагласио је руски лидер.