latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:06 ⇒ 13:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Закерберг признао: Бајденова администрација тражила да цензуришемо

Главни извршни директор компаније Мета Марк Закерберг изјавио је данас да жали што се та компанија повиновала под притиском администрације америчког предсједника Џоа Бајдена да цензурише садржај на друштвеним платфорама.
Марк Закерберг (Фото: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS) -
Марк Закерберг (Фото: EPA-EFE/TASOS KATOPODIS)

Закерберг је у писму америчком Одбору за правосуђе Представничког дома, као одговор на истрагу о модерирању садржаја на онлајн платформама, детаљно описао како су се високи званичници администрације ослањали на компанију да цензуришу одређене објаве о ковиду-19.

- Вјерујем да је притисак владе био погрешан и жалим што нисмо били отвореније о томе. Вјерујем да не би требало да компромитујемо наше стандарде садржаја због притиска било које администрације у било ком правцу - навео је Закерберг и додао да сљедећи пут на то неће пристати.

Он је такође рекао да му је жао што је Мета цензурисала садржај у вези са извјештавањем Њујорк поста о сину предсједника САД, Хантеру Бајдену, уочи избора 2020. године. Републиканци предвођени представником Охаја Џимом Џорданом, поздравили су Закербергово писмо, назвавши га "великом побједом за слободу говора".

Џордан је тврдио да је Бајденова администрација неоправдано вршила притисак на платформе друштвених медија да уклоне садржај о темама од корона вируса до Хантера Бајдена.