latinica  ћирилица
27/08/2024 |  12:15 ⇒ 12:17 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ о забрани УПЦ у Украјини: Напад на хришћанство

Кијевски режим наставља да показује своје право лице вршећи притисак на слободу вјероисповести и православну цркву, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Кијевски режим, нажалост, наставља да показује своју суштину. Ово је еклатантан напад на слободу вјероисповјести, напад на православну цркву у цјелини, напад на хришћанство, право хришћанство. Ове вјежбе доношења закона очигледно се осуђују у скоро свим земљама свијета, укључујући и изјаве које смо чули из Ватикана. Наш однос према овој потпуно неприхватљивој пракси је очигледан - рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ гледа на закон о цркви који је усвојен у Украјини.

Украјински парламент усвојио је у 20. августа закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је навео посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет мјесеци да "прекине везе са Руском православном црквом“".

Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања. Прије тога, приједлог закона је подржао Свеукрајински савјет цркава и вјерских организација.

Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим дијеловима Украјине одлучиле су да забране дјеловање УПЦ. Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ.

Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи "контраобавештајне активности" - претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о "антиукрајинским активностима".