latinica  ћирилица
27/08/2024 |  17:41 ⇒ 17:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија: Њемачки држављанин ухваћен у шверцу злата вриједног 90 милиона рубаља

Немачки држављанин који је ухваћен у покушају да у Русију прокријумчари злато у вриједности од више од 90 милиона рубаља (982.500 долара) суочава се са казном затвора до пет година, саопштили су данас локални царински органи у граду Пскову у истоименој области на сјеверозападу Русије, на око 20 километара од руске границе са Естонијом.
Златне полуге (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT/илустрација) -
Златне полуге (Фото: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT/илустрација)

- Царински службеници и припадници ФСБ зауставили су 58-годишњег Њемца који је у свом камперу наводно носио 13 килограма златних полуга - наводи се у званичном саопштењу руских власти објављеном на платформи Телеграм, преноси Ројтерс.

Њемачко министарство спољних послова саопштило је да је упознато са случајем и да је ухапшеном Њемцу понуђена конзуларна помоћ њемачког генералног конзулата у Санкт Петербургу.

Покренут је кривични поступак, а поред затворске казне осумњичени за шверц злата би такође могао да се суочи са новчаном казном до милион рубаља.

Хапшење западних држављана у Русији, укључујући неколицину њемачких држављана који су недавно ослобођени у оквиру размјене затвореника, постало је све проблематичнија тема у контексту рата Русије и Украјине.