latinica  ћирилица
27/08/2024 |  11:30 | Аутор: Агенције

Пораст нивоа Тихог океана премашује глобални просјек

Пораст нивоа Тихог океана премашује глобални просјек, што угрожава поједине острвске државе, показује извјештај Свјетске метеоролошке организације.
Океан (Фото: илустрација/EPA/NIC BOTHMA) -
Океан (Фото: илустрација/EPA/NIC BOTHMA)

У извјештају је наведено да ниво воде расте јер високе температуре изазване континуираним сагоријевањем фосилних горива топе леднике, преноси Ројтерс.

- Људске активности су ослабиле капацитет океана да нас одржи и заштити и подизањем нивоа океан постаје растућа пријетња - изјавила је генерална секретарка СМО Селест Сауло.

Пораст нивоа окена већ је довео до повећања учесталости поплава, које су посебно честе на острвима као што су Кукова острва и Француска Полинезија.

Око 34 природне непогоде попут олује и поплава пријављене су у пацифичком региону 2023. године, што је резултирало са више од 200 смртних случајева, наводи се у извјештају СМО и додаје да само трећина малих острвских држава има системе раног упозорења.

Сауло је навела да је утицај пораста нивоа воде на пацифичка острва несразмјерно висок, јер је њихова просјечна надморска висина само метар или два изнад нивоа мора.

Министар спољних послова Тувалуа, државе у Океанији, је 2021. године одржао говор на климатској конференцији Уједињених нација док је стајао до кољена у морској води, како би подигао свијест о опасностима климатских промјена.