latinica  ћирилица
26/08/2024 |  19:36 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Порука из Српске и Србије: Сарадња Додика и Вучића никад боља (ВИДЕО)

Ко насједа и шири медијске спинове из Сарајева о наводним мимоилажењима предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика?
Београд: Додик и Вучић  (Фото:buducnostsrbijeav) -
Београд: Додик и Вучић (Фото:buducnostsrbijeav)

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин каже за РТРС да су неистине да је директор ЦИА Вилијам Бернс наредио Вучићу да нападне Додика. Истиче да је Додик саборац и друг и Србија ће наставити да ради с њим на јачању Српске и чувању Срба гдје год да живе. Тешке ријечи самозване аналитичарке Биљане Обрадовић на рачун Додика искориштене су за конструисање приче о наводном удаљавању Вучића од Додика.

Из Српске и Србије одговарају да су односи два предсједника на највишем нивоу и да они који руше једног или другог, у ствари руше српски народ.

Зближавање званичног Београда и Бањалуке трн је у оку Запада, "жуља" то и поједине опозиционаре.

Развој српско-српских односа у којима је Дрина централна, а не гранична ријека посебно "љути" политичко Сарајево, па преко појединих медија конструишу спинове о наводном раздору Вучића и Додика.

За то им је послужила недавна посјета шефа ЦИА региону и ТВ иступ, нашој јавности потпуно анонимне анлитичарке.

- Милорад Додик се налази у јако незавидној ситуацији, он је под санкцијама САД, сматрам да би Милорад Додик требало да оде у политичку пензију. Мислим да он неће доживјети други мандат. Видјећемо како ће се САД даље да опходе према њему - рекла је Биљана Обрадовић из Центра за стратешку анализу Београд, гостујући на телевизији Пинк.

Радован Ковачевић, делегат у Дому народа ПС БиХ пит, како уопште коментарисати некакве аналитичарке и водитељке, које једноставно, како наводи, не разумију то о чему причају.

- Најпогубније је то што не разумију да када руше Додика да руше Вучића, када руше Вучића руше и Додика и тако директно раде против интереса српског народа у Србији, Српској и цијелом свијету - јасан је Ковачевић.

Ово је класични примјер психолопшког рата, добро осмишљена спин акција против српског јединства с обје стране Дрине.

Долазак шефа ЦИА није случајно одабран да се покрене пропагандна машинерија из Сарајева о наводном неслагању два српска предсједника.

Те неистине као и раније о тзв. руским малигним утицајем, кратког су даха, каже познавалац медија Александар Митић, научни сарадник на Институту за међународну политику и привреду у Београду.

- Јасно је који је контекст оваквих психолошких операција, да је то напад наравно на Декларацију која је усвојена на Свесрпском сабору која је очигледно засметала и у Сарајеву и Вашингтону. Али то не значи да је било ко у Београду одустао од подршке Додику, то би било у потпуној суспротности, што смо видјели посљедњих недјеља са усвајањем декларације - казао је Митић.

У недостатку јачих аргумената којима би покидали српско-српске односе, додатно учвршћене након Српског сабора, сарајевски портал Слободна Босна наводни почетак медијског напада на Додика приписује сусрету предсједника Србије и шефа ЦИА и чињеници да су оштре ријечи на рачун предсједника Српске изречене на, како воле рећи, Вучићевом ТВ Пинку.

- Лажовима никада доста па су овај пут слагали да је Александар Вучић наредио нападе на Милорада Додика. ЦИА вјероватно и јесте али предсједник Вучић није послушао ЦИА ни када је тражила увођење санкција Русији, а посебно не би послушала да нападне предсједника Републике Српске. Милорад Додик је предсједник Српске, изабран вољом Срба, а то не мора да се допадне ни ЦИА ни Слободној Босни али се у Србији поштује - нагласио је Александар Вулин, потпредсједник Владе Србије и сенатор Републике Српске.

Ковачевић наглашава да је главни приоритет у политици Додика и Вучића интерес српског народа у Србији и Српској и свих који ту живе и додаје да је то најбитније.

Односи предсједника Србије и Републике Српске на највишем су могућем нивоу, о чему свједоче редовни састанци. Зато, констатују наши саговорници, нема промјене политике Београда према Бањалуци, ма како то жељели многи у региону и преко Атлантика.