latinica  ћирилица
26/08/2024 |  18:30 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

У индустријској зони у Лакташима нове фабрике и посао за више стотина радника (ВИДЕО)

Индустријска зона у Александовцу постаје мјесто великих привредних инвестиција. Једна фабрика успјешно послује већ неколико година, а до краја године индустријска зона добија још два производа погона који ће запошљавати неколико стотина радника.
Пословна зона Лакташи - Фото: РТРС
Пословна зона ЛакташиФото: РТРС

Пословни амбијент и смањени трошкови пословања, довољни су предуслови за стране инвеститоре да своја предузећа проширују и на Републику Српску.

Индустријска зона Александровац у посљедњих годину дана привредницима је омиљена дестинација за изградњу производних погона. Недавно је Словеначка фирма Мале цијели производни погон преселила у ову индустријску зону. Након ње, на ред је дошла и италијанска компанија. План је да грађевински радови буду завршени до краја године када би ова компанија отворила врата за нових 300 радника.

Сигурно пословање у Српској за италијанску компанију било је најважније. У Градишци се баве машинском обрадом варних конструкција, а сада на површини од 19 хиљада метара квадратних у Александровцу производња добија нову дјелатност.

- Ту ћемо направити једну ливницу, након израде и обликовања иде машинска обрада, а након тога монтажа мотора. Ова производња неће имати додира са оном у Градишци - рекао је Бранислав Бањац, генерални директор ПМП Драјв системс Лакташи.

Одмах поред овог производног погона на површини од 15.000 метара квадратних смјешта се ГМП фабрика тапацираног намјештаја. У овој компанији ради 180 радника, а након заврштека објекта, план је да се број запослених повећа.

- Оно што је за нас јако важно јесте да ћемо до краја године на овој локацији објединити сву своју производњу, уз додатно запошљавање и проширење капацитета - каже Зоран Јолџић, извршни директор ГПМ комапније.

И поред свих изазова, Република Српска констатно ради на унапређењу пословног амбијента, обезбјеђењу инфраструктуре као и рјешавању административних препрека. Лакташи су примјер града који бројим олакшицама привлачи стране инвеститоре.

- Што се тиче пословне зоне у Александровцу, отворили смо све могуће предуслове свим предузетницима. Ни сами нисмо било свјесни колико ће доћи до експанзије развоја привреде - истиче градоначелник Лакташа Мирослав Бојић.

У пословној зони у Александровцу до краја године успјешно ће пословати три комапније. У плану је да под кров Индустријске зоне ускоро дође и четврта комапнија. Све оне доказ су да је Република Српска, економски и привредно, најсигурнија земља за привредни развој и пласирање производа у цијели свијет.