latinica  ћирилица
26/08/2024 |  18:16 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Додик: Организована хајка против Српске и Србије израз немоћи и мржње

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је организована хајка коју воде поједини федерални медији против српских представника из Србије и Српске израз немоћи њихових налогодаваца.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Поједини портали који промовишу СДА и политику подметања подобних Хрвата и Срба како би унитаризација постала што прије реалност, не заустављају се у својим нападима на Србију и Српску. Односи Српске и Србије су најбољи до сада и то је оно што им смета. Сарадња се види у свему и на сваком кораку. Имамо циљ да је ојачамо и на томе активно радимо - нагласио је предсједник Српске у интервјуу Срни упитан да прокоментарише организовану хајку коју воде федерални медији против Српске и Србије, односно српских лидера Милорада Додика и Александра Вучића.

СРПСКИ НАРОД НИКАД НИЈЕ БИО УЈЕДИЊЕН КАО САД

Додик је рекао да српски народ никада није био уједињен као сад, те да је поносан што припада генерацији политичара која је томе допринијела.

- Заједно са предсједником /Србије Александром/ Вучићем урадићу да то јединство српског народа буде још видљивије. Србија је данас јака и моћна, и пружа подршку и БиХ, али Бошњаци због своје мржње нису у стању да то виде и тако показују сву своју острашћеност. Та хајка се одржава кроз медије гдје се настоји створити слика о томе да је проблем онај ко нуди помоћ и ко поштује међународно право и међународне споразуме - истакао је Додик.

Он је упитао шта би било када би се Србија понашала према БиХ на исти начин на који се бошњачки представници постављају у вези са самопроглашеним Косовом.

Додик је указао да Бошњаци морају да схвате да та политика лицемјерја и мржње никоме не доноси ништа добро и да се окрену европском путу, којег нема без сарадње са Србијом и другим земљама регије.

- Мржњом усмјереном према Србији и сталним нападима на све што је српско, они негирају европске интеграције - констатовао је Додик у интервјуу Срни.

Коментаришући изјаву директора Канцеларије Владе Србије за јавну и културну дипломатију Арно Гујона да ће медијски тимови које ће до краја године формирати Србија како би реаговали на лажне вијести у тој земљи, реаговати и на лажи о Републици Српској, предсједник Републике Српске је поздравио ову одлуку, нагласивши да су Срби данас, као и годинама раније изложени сталним нападима и антисрпској пропаганди која жели да ослаби наш народ и наше земље.

- Република Србија и Република Српска данас могу да дају одговоре на те нападе и битно је да се учини све да се дезинформације зауставе, да се наш глас и наш став чују. Посебно је важно да ће на све подвале и подметања о Српској бити и реакција из Србије. То су све резултатати наших заједничких активности и дио циљева које планирамо реализовати. У Републици Српској наши тимови у оквиру својих дневних активности активно раде на праћењу свих дезинформација и план је да се тај процес додатно заокружи и по угледу на Србију оформи посебно тијело за реаговање - навео је Додик.

ДОК ГОД НАПАДАЈУ СРПСКУ, НЕ МОЖЕ СЕ ВЈЕРОВАТИ У ОЗБИЉНОСТ НАМЈЕРА БОШЊАЧКИХ ПОЛИТИЧАРА О ЕВРОПСКОМ ПУТУ БиХ

На питање да прокоментарише изјаву министра транспорта и комуникација у Савјету министара Едина Форте који је рекао да БиХ треба свим силама гурати у ЕУ, предсједник Српске је оцијенио да је добро чути да има воље међу Бошњацима да наставе европски пут, али док год нападају Српску не може се вјеровати у озбиљност њихових намјера да се убрза цијели тај процес ка ЕУ.

- Сачекаћемо да се одрже избори. Можда преовлада разум код Бошњака. Очекујем да ће након избора показати своје опредјељење. Ускоро ће отићи и они који су нанијели пуно штете БиХ и који су активно укључени и сада у процесе којим се насилно жели прекројити воља бирача у Српској. То су особе које су највише нарушила повјерење између Срба и Бошњака и у потпуности обесмисиле дијалог домаћих представника. Њиховим одласком отвара се простор да се ти односи поправе - истакао је Додик.

НЕУСПЈЕХ ЕУ ЈЕ ТО ШТО ЈЕ ДОПУСТИЛА ДА СЕ СРУШИ САВ НАПРЕДАК КОЈИ ЈЕ НАПРАВЉЕН

Говорећи о изјави шефа Делегације ЕУ Јохана Сатлера да највећим неуспјехом сматра то што током његовог мандата у БиХ није било договора о изборној реформи и што није дошло до стварног помирења односно признавања патњи свих жртва рата од 1992. до 1995. године, предсједник Српске је одговорио да је неуспјех ЕУ то што је допустила да се сруши сав напредак који је направљен и то је ствар која је онемогућила постизање помирења и изградњу бољих односа.

- Сатлер то зна, иако не говори. Током његовог службовања било је разних фаза у односу са инсититуцијама Српске. Могли смо чути разне поруке, неке нису биле конструктивне, неке јесу, али кроз дијалог смо их превазилазили. Желим му већи успјех на новој позицији. Проблем свих дипломата у БиХ, иако виде реалности које живимо, остаје то што неискрено у јавности говоре о тим питањима, управо због притиска Сарајева и због тога имамо све мање повјерења у њих. И Сатлер је то сам видио и осјетио - рекао је Додик.

РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ НИЈЕ ПОСТИГЛА ЕФЕКАТ КОЈИ СУ БОШЊАЦИ ЖЕЉЕЛИ, ВЕЋИ ДИО СВИЈЕТА СХВАТИО О ЧЕМУ ЈЕ РИЈЕЧ

На питање да прокоментарише писање федералних медија да је у чланку енциклопедије Британика умјесто ријечи "геноцид" кориштен термин масакр у контексту догађаја у Сребреници 1995. године, што је изазвало низ реаговања из бошњачког политичког круга и удружења породица старадлих, Додик је одговорио да је то доказ више да резолуција о Сребреници, која је настала једностраном акцијом Бошњака и чији је циљ био да етикетира Србе као геноцидне, није постигла ефекат који су Бошњаци жељели, те да је већи дио свијета схватио о чему је ријеч, и то је све више видљиво.

Он је рекао да зато не чуди објава енциклопедије Британика о Сребреници која је разбјеснила Сарајево и већ је кренула организована хајка Бошњака и слања писама којим покушавају вршити притисак и пласирати нове неистине.

- Чињенице су да се у Сребреници десио злочин и да није било никаквог геноцида и то велики дио свијета зна и разумије. То је и оно што су потврдила нека од најзначајнијих имена у области истраживања холокауста. Јасно је да многима одговара да Срби буду представљени као злочинци и да нас таквим представаљају баш они који су над Србима починили геноцид, али ни њихова лаж не може да траје вјечно. Борићемо се да истина побиједи и да очувамо сјећање на страдање српског народа и против свих оних који негирају српске жртве. У оваквим свјетским околностима у којим један дио Запада жели да пошаље поруку да су само Бошњаци жртве, стављајући се само на њихову страну и поштујући само њихову бол, избјегавајући српска обиљежавања како не би били изложени притиску и нападима, ми ћемо и даље наставити да достојанствено обиљежавамо и памтимо наше страдале - поручио је Додик.

Он је истакао да је бол српске, бошњачке и хртватске мајке исти бол и нико нема права да прави разлику између српских, хрватских и бошњачких жртава.

- До помирења се не може доћи кроз прогон и ширење мржње према Србима. Помирења нема ни у политичком дјеловању удружења која су основана и која би требало да имају за циљ да очувају сјећање на страдале. Једини начин да се успостави нормалан живот у БиХ је да се престане са организованим нападима на Републику Српску и Србе и да свако искаже поштовање према свакој жртви. Поштујем бол оних који су изгубили своје најмилије и негдје постоји више разумијевања и за тешке ријечи и за оно што чујемо, али ово што годинама гледамо од стране Бошњака претвара се у један политички пројекат чија је јасна намјера да се обрачуна са Србима и Српском. Неки настоје да профитирају на ширењу мржње према Србима, пласирајући стално лажи и нападајући Републику Српску и на такве ствари ћемо увијек имати одговор - нагласио је Додик у интервјуу Срни.

ЉУБАВ КОЈУ ХЕЛЕЗ ГАЈИ ПРЕМА БОРЕНОВИЋУ И ПДП-у НИЈЕ СЛУЧАЈНА, СРПСКА ФУНКЦИОНИШЕ НА ВЕЛИКУ ЖАЛОСТ БН ТВ, ОПОЗИЦИЈЕ У СРПСКОЈ, ТЕ ПОЛИТИЧКОГ И МЕДИЈСКОГ САРАЈЕВА

На питање Срне да прокоментарише изјаву министар одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да је дошао, како каже, крај ере "ретроградне политике Милорада Додика" и изразио наду да ће "нови људи који дођу на те позиције, имати другачији приступ и БиХ и њеном путу ка евроатлантским интеграцијама", Додик је одговорио да озбиљни људи након реченице размијењене са Хелезом знају кога он представља и колико је БиХ ненормална.

- Није изненађујућа његова силна љубав коју гаји према /Браниславу/ Бореновићу и његове наде да ће се поданици из ПДП-а питати о Републици Српској, јер своје политичко дјеловање заснивају на истој матрици пласирања лажи и дизању тензија.
О томе каква је ПДП странка најбоље говори чињеница да је то пожељна опција једном Хелезу - рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је рекао да може Хелез да се састаје и разговара с ким год хоће, али реалност је да ће СНСД опет побиједити на изборима, а питање је шта ће бити с њим и његовом странком након свих срамота које су приредили Бошњацима и БиХ о којој тако срчано говоре.

- Хелез није први који је истрчавао са пресудом мени и саопштавао исход монтираног процеса у неуставном суду. То говори и о карактеру суда и о самом процесу, али и о томе шта Бошњаци хоће. Све те њихове замисли да ће Српску претворити у празну љуштуру и са неспособном опозицијом из Српске стварати неку нову БиХ су само пусти снови који се никада неће остварити. Република Српска има јако руководство и одговорну власт која је сачувала сва права гарантована Дејтоном и наставићемо то да радимо и убудуће - поручио је предсједник Српске.

Коментаришући писања појединих медија о томе да "Српској треба нова енергија", да "институције не функционишу", да је, како кажу, Српска пред колапсом и слично, Додик је рекао да институције у Српској функционишу уредно и све обавезе се извршавају на велику жалост БН Телевизије, опозиције у Српској, политичког и медијског Сарајева и свих оних који прижељкују супротно због чега и пласирају такве дезинформације.

- Приче о наводном колапсу су дио пропаганде и темпиране су тачно у предизборном периоду. Очекујемо да се исте оптужбе од истих људи током септембра интензивирају. Ријеч је о групи неспособњаковића из опозиције која иде и виче како је све у Српској лоше, а немају ниједну идеју како да буде боље. Слажем се да увијек може бити боље и зато радимо сваки дан све више. Српска се изграђује, створили смо добре услове за потенцијалне инвеститоре, добре путеве, повољну струју и друге олакшице. Док су они причали, ми смо радили и даље радимо. То је наш одговр на лажи. А њима ће одговор дати грађани, као и на сваким изборима - поручио је Додик.