latinica  ћирилица
26/08/2024 |  18:44 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Приведена четири директора у Шумама Српске; Башевић прије два дана говорио о хапшењима (ВИДЕО)

Претреси и хапшења у Шумама Српске. По налогу правосуђа у Источном Сарајеву, припадници МУП-а Републике Српске лишили су слободе четири актуелна и бивша директора у Шумама Српске, међу којима и бившег вршиоца дужности директора Јавног предузећа Славена Гојковића.
Шуме Републике Српске - Фото: РТРС
Шуме Републике СрпскеФото: РТРС

Претресали су објекте шумских газдинстава и Дирекције предузећа у Сокоцу и Бањалуци и изузимали документацију. Хапшење и претресе избјегао је Страхиња Башевић, директор газдинства у Сокоцу, који је овакав сценарио најавио прије два дана, тврдећи како је на сцени политички монтиран процес против кадрова СНСД-а.

Огласили су се и из те партије. Намјера је, кажу, да се наруши интегритет СНСД-а и резултат на предстојећим изборима.

Осим Гојковића, полиција је слободе лишила Младена Лакића и Лазу Чаркића, актуелне руководиоце газдинстава "Сјемећ" из Рогатице и вишеградског "Паноса", те Јанка Голијана, бившег првог човјека "Височника" из Хан Пијеска. Сви се сумњиче за кривична дјела из 2020. године.

- Наредбом је наложено претресање више правних и физичких лица у вези с постојањем основа сумње да је извршено кривично дјело злупотребе службеног положаја или овлаштења - саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Претресена су сједишта газдинстава којима су руководила или још руководе осумњичена лица, те приватни објекти које користе. Окружно тужилаштво Источно Сарајево на терет им ставља кршење Закона у вријеме проглашења пандемије ковид 19.

- Осумњичена лица се терете да су у периоду 2020. године искористили положај и исти злоупотријебили на начин да су кршили Закон о јавним набавкама и искористили пандемију ковида 19 како би оштетили буџет Републике Српске - рекао је Невен Крамер, секретар ОЈТ Источно Сарајево.

Не прецизирајући јавно висину споменуте штете причињене буџету ни појединачно нити кумулативно, као ни дјела која им приписују, Окружно тужилаштво полицији је наложило и претрес сједишта Јавног предузећа у Сокоцу и у Бањалуци. Инспектори су контролисали пословну документацију, а дио изузели.

- Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, као и јавно предузеће Шуме Републике Српске, тренутно сарађују са МУП-ом и по налогу МУП-а дало је на располагање потребну документацију - рекао је Блашко Каурин в.д. директора ЈП Шуме Српске.

Страхиња Башевић, којег полиција није затекла на траженој адреси, још у суботу је најавио данашњи сценарио. Башевић, који је и кандидат СНСД-а за начелника општине Соколац на предстојећим изборима, говорио је тада да је све режирао политички опонент и актуелни начелник општине Милован Бјелица. Тврдио је Башевић како се Бјелица хвалисао у одабраном друштву и на више локација да ће посредством "својих људи" у Тужилаштву и Суду средити претресе, хапшења, чак и једномјесечни притвор и елиминацију политичког противкандидата на предстојећим изборима. О хвалисању је Башевић нудио истражиоцима и доказе и имена свједока. А Бјелица своју евентуалну уплетеност негирао.

- Тужилаштво ће отворити посебан предмет у којем ће се истражити све чињенице и околности везане за евентуално цурење информација и процесуирање одговорних лица за ту врсту кривичног дјела - рекао је секретар ОЈТ Источно Сарајево.

За разлику од дефинитивно доказаног кривичног дјела "цурења информација", сумњу у злоупотребу положаја у Шумама Српске, тужилац тек треба да докаже. Из СНСД-а тврде да је бошњачки тужилац, зарад сопственог интереса, подлегао политизацији и покушава да криминализује одговорне људе из ове странке. Додају да "поступајући тужилац Јасмина Хабул овим чином настоји да дође на чело Тужилаштва у Источном Сарајеву и да настави са истим активностима усмјереним против одговорних људи у Републици Српској".

- СНСД у потпуности стоји иза својих људи и у најкраћем року ће се показати да су они апсолутно невини и да су одговорно и савјесно обављали своје дужности. Овдје је ријеч о класичном мијешању политике у правосуђе, а све с намјером да се наруши интегритет СНСД-а и изборни резултат - саопштено је из СНСД-а.

Шта је све посриједи требало би да буде јасније како истрага Окружног тужилаштва буде напредовала. Или назадовала!? За сада је законски извјесно да би ухапшени у року од 24 часа требало да буду предати у надлежност Хабулове, а она ће да одлучи да ли ће затражити притвор.