latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:25 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Вишковић: Оркестрирани напади на Српску и покушај уношења панике и страха (ВИДЕО)

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да су пријетеће поруке упућене на адресу Владе Републике Српске дио оркестрираних напада на Српску и да је њихов циљ уношење панике и страха међу грађане.
Вишковић гост Дневника плус - Фото: РТРС
Вишковић гост Дневника плусФото: РТРС

- Пријетеће поруке које су дошле на неколико мејлова на њемачком језику, у којима се Срби називају терористима, јесу оркестрирани нападу на Српску, који мјесецима трају. Ми знамо да је оператор одакле је послата пријетећа порука из Приштине. Нисам сигуран да ће приштинске валсти бити спремне да процесуирају лице које је одговорно за те пријетеће поруке - навео је премијер Српске.

Вишковић је поновио да је ово само наставак притисака на Српску и покушај уношења панике и страха, истичући да се налогодавац тих притисака налази у центрима моћи у Сарајеву, односно у појединим амбасадама.

- Особа која је послала ове пријетеће поруке је само још један у низу извршилаца налога које даје неки странац - напомиње Вишковић.

Он је рекао да се амбасадор САД-а у Сарајеву Мајкл Марфи још увијек бави Републиком Српском, умјесто својом земљом и првенствено својим послом.

Вишковић наводи да се Амбасада САД увијек прва огласи уколико било која исплата из буџета Српске касни само сат времена, али ћути, као и остали, када је ријеч о Алтернативној телевизији којој НЛБ банка не уплаћује средства.

- То су "излизане" форе о демократији, јер управо они крше сва прва и слободе. Кога санкционишете тако, недужне раднике који обезбијеђују егзистенцију за себе и своје породице? - упитао је Вишковић.

Када је ријеч о непознатом лицу које је испалило више хитаца у правцу полиције и мјештане у селу Зови До, у општини Невесиње, те активирало двије ручне бомбе, Вишковић је рекао да је најважније да је овај случај ријешен и да је полиција брзо и ефикасно реаговала.

- Немамо још информацију да ли се ради о мигранту, али знамо да је ријеч о страном држављнину који није имао код себе документа. Лишен је живота, имао је наоружање, налазио се у напуштеној кући, примијећен је дан прије тога, покушао је и крађу. Све је попраћено и јављено полицији која је реаговала на вријеме - додао је Вишковић.