latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:00 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Источна Илиџа: Протест против Божовића због намјере сарајевског Аеродрома да се прошири на територију Српске (ВИДЕО)

Грађани Источне Илиџе протестовали су због намјере сарајевског Аеродрома да капацитете шири на територију Републике Српске.
Источна Илиџа-протест - Фото: РТРС
Источна Илиџа-протестФото: РТРС

Блокирали су главну саобраћајницу кроз Улицу Васиља Грђића и затражили стопирање радова. Помоћ очекују од институција у Српској. И док менаџмент Аеродрома ћути, о намјерама свједоче постављене табле.

Из Управе за геодетске и имовинско-правне послове стиже потврда како би евентуално ширење аеродромских постројења узурпирало територију Републике Српске.

Најава менаџмента сарајевског Аеродрома да гради на териотрији Републике Српске алармирала је грађане. Њихова улица Васиља Грђића и дворишта, према жељама менаџмента сарајевског Аеродрома, треба да се граниче са проширеном аеродромском пистом. Свој гњев усмјерили су ка њима, али и начелнику општине Маринку Божовићу.

- Ако је табла постављена, нечелник, као стуб једне институције, морао је да сазове овакав скуп у општини гдје бисмо ми могли рећи да чи се слажемо или не. У питању је егзистенција свих нас и наших проодица, наше дјеце. Наравно да се борим једнако и за своје и за туђу дјецу, ми хоћемо пут - каже мјештанин Бојан Новаковић.

А пут чији опстанак мјештани траже, деценијама раније, никоме није био споран. Градили су га, кажу, на властитој земљи, асфалтирали властитим новцима. И прије и послије рата био им је главна и најближа комуникација са школама, здравственим установама, радним мјестима..

- Како ће дјеца отићи у школу? Не можемо ми дјецу послати под Игман, па да се враћају овдје у Добрињу, овдје им је школа, а земља је 100 одсто власништво ових људи што живе у овој улици. Никад нико није дао паре ни зашта, чак ни за асфалт. То је 100 одсто наше - каже мјештанка Анкица Трапара.

Мјештанин Васо Керлета истиче да Улица Василија Грџића има документацију општине Источна Илиџа.

- Ја сам дозволу за кућу добио од Источне Илиџе. Технички пријем завршила Источна Илиџа. Уписао сам имовину у грунту у Сарајеву, из Сарајева су послали документацију у наш катастар у општини Источна Илиџа и ја сам до јануара 2020. мирно ишао у Источну Илиџу и добио посједовни лист. Е тада је неко наредио "из врха", из катастра, да се то више не ради - наводи Керлета.

Да је менаџмент Аеродрома само наставио сарајевске покушаје отимања грунта Републике Српске, потврда стиже и из Геодетске управе Републике Српске.

- Управа је утврдила да ће планирана изградња објекта периметарске ограде аеродрома бити дијелом изграђена на катастарским парцелама које су уписане у катастарској општини Бутмир а које се налазе на територији Републике Српске, општина Источна Илиџа. Улица Васиља Грђића налази се на територији Републике Српске, општина Источна Илиџа - рекли су из Геодетске управе.

Ипак, радови су несметано почели. Чишћење и обиљежавање терена прижељкиваног сарајевског градилишта. Федерални геометри су премјеравали и српско земљиште. Начелник Источне Илиџе не пориче прозивке да локалн уСкупштина и грађане овог дијела Источне Илиџе о сумњивим намјерама из Сарајева није упознао. Али јесте републичке институције, градску инспекцију, полицију...

- Кад упознате Републичку управу, полицију, инспекцију и кад упознате једног од првих комшија који је доминантно ту међаш, власник, а то је КПЗ, онда идете у правцу да оно што се дешава институционално рјешавамо. Ја не знам кога сам даље требао упознавати осим ових институција - каже Божовић.

Посланик у Представничком дому ПС БиХ Мирослав Вујичић, који је први алармирао јавност истрајава у тврдњи да пропусти првог човјека општине постоје.

- Очигледно су пропуштене неке ствари које је требао покренути начелник Источне Илиџе. Не може се пребацивати одговорност на друге институције - каже Вујичић.

И поред различитих ставова, са протестног скупа је упућен позив институцијама у Српској да удружено спријече сарајевски покушај отимачине српског грунта и саобраћајне жиле куцавице.