latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:55 ⇒ 22:16 | Аутор: РТРС

Бањалучке службе изненадила киша? Велика штета од јучерашњег невремена (ВИДЕО)

Како нас је изненадила киша? Метеоролози су данима најављивали падавине, упозоравали на непогоде, а онда, с првом јачом кишом, улице су остале преплављене водом, коју сливници нису могли да пропусте. На све то, зачепљени су и одводи. Најкритичнија ситуација била је на Западном транзиту и у насељима Борик и Лауш, гдје мјештани данас збрајају штету од невремена.
Невријеме у Бањалуци - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Невријеме у БањалуциФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Бањалучани забринути. Питају да ли сваки, па и краткотрајан пљусак, мора упалити црвени аларм.

Вода је ушла у приземља кућа, подруме, пословне објекте и гараже.

Западним транзитом се, кажу, ширио несносан смрад. Док чисте оно што је вода оставила за собом, страхују од нових падавина.

Ватрогасци су због великог броја позива грађана имали пуне руке посла.

Отклањали су срушена стабла у ужем центру града, а због контакта електичних инсталација са водом, у поједним кућама, гасили су пожаре.

- Имали смо три интервенције што се тиче запаљења и интервенцију на два електична стуба. Један пожар избио је у насељу Ада у бараци, дошло је до варничења због прокишњавања крова и контакта са електричним инсаталацијама - рекао је Мирослав Малинић, командант Ватрогасне бригаде Бањалука.

Из Цивилне заштите Града кажу да су одјељења задужена за комуналну инфраструктуру била све вријеме на располагању.

Комисија за процјену штете изаћи ће на терен и евидентирати штету.

- У невремену, које је трајало један час, пало је око 70 литара кише по метру квадратном. Мјесец дана није падала киша и за један дан је пала толика количина воде. Једноставно вода није могла да оде, сливници нису могли да приме воду и она се таложила. Ми смо интервенисали у неколико гаража у Борику и Центру - казао је Драган Бабић, шеф Цивилне заштите Бањалука.

Грађани питају шта су надлежни радили цијело љето и зашто одводи нису очишћени, па је вода остала на улицама.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић увјерава да се одводи редовно чисте.

Слика на терену не изгледа баш тако. Системског рјешења још нема.

Овако је, каже градоначелник, било и у септембру прошле године.

Још један разлог више, упозоравају грађани, да се на вријеме поведе рачуна, да нас киша опет не изненади. А било је и лишћа.

- Десило се то што се десило. Имали смо још једну неугодну ситуацију, а то је да је опадало лишће, иако је љето, због огромних суша, које је исто направило пометњу. Ако тјерамо тук на утук, имали смо велики проблем на западном транзиту. И прошле године смо имали поплаве у септембру и прије и послије, рекао бих да нисмо радили, али је стање било три пута горе. Та количина кише представља велико оптерећење - навео је Станивуковић.

Цивилна заштита и ватрогасци остају у приправнности.

Из Хидро-метеоролошког завода Српске непогоде најављују и за ово послијеподне.