latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Золак тврди да је у Водоводу све у реду, а бањалучка насеља без воде (ВИДЕО)

Скоро пет мјесеци откако је именован за директора бањалучког Водовода и вишемјесечних проблема у водоснабдијевању у бројним бањалучким насељима, Александар Золак напокон се обратио јавности.
Водовод Бањалука - Фото: илустрација
Водовод БањалукаФото: илустрација

Золак тврди да је вода за пиће у Бањалуци исрправна, а да за проблеме није одговоран он и садашње руковдство Водовода већ, каже, његови претходници из СНСД-а.

Золакове тврдње су нетачне, одговарају из ове странке. Истичу да, због нестручности, Золак не може бити на челу Водовода, па стога од градоначелника траже његову смјену.

Ко чека – дочека. Тако су и новинари, али и јавност, дочекали да пред камере стане директор бањалучког Водовода. Иако се већ четири мјесеца нижу проблеми, каже није било разлога да се раније обрати медијима.

- Као што смо ми фабрика воде, РТРС је фабрика лажи. Град је излазио са саопштењима. Па шта сам требао, да причам - упитао је Золак.

А кварови су се током љета низали. Од недостатка воде до потуно сувих славина у бројним насељима, пуцања водоводних цијеви, па до талога и муља у инфилтрационим базенима у Фабрици воде.

Поред свега наведеног, Золак тврди снабдијевање водом у Бањалуци никада није било уредније. За све проблеме у Водоводу, па и нечистоћу у инфилтрационим базенима, оптужује СНСД.

- У Бањалуци и покушавају лажима, обманама, узнемиравањем јавности да прикупе неки поен - каже Золак.

СНСД-ов кадар Водовод је оставио са плусом на рачуну, магацинима пуним вентила и стотину радника мање него сада, каже одборник Драгослав Топић шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини Града Бањалуке.

У том периоду отворене су и двије фабрике воде. Градоначелнику предлаже да покрене смјену, јер директор, каже, није стручан за ову функцију.

- То је један комплексан систем са којим треба да управља неко стручан за то. Ја мислим да специјалиста гинекологије и акушерства потпомогнут техничким директором који је инжењер заштите на раду, нису способни да управљају водоводом - каже Топић.

Золак оптужује СНСД и за проблеме у вези са резервоаром и цјевоводом на Туњицама због чега, како каже, воду нема неколико насеља.

Кредит подигнут 2012. је враћен, а цјевовод, тврди, никада није урађен. Ако је СНСД крив, пита Топић, зашто онда не поднесе кривичну пријаву.

- Хушкају народ на нас зашто немају воде, а они им створили тај проблем - истиче Золак.

Ако је урађено нешто мимо пројекта, пита Топић, како је било воде од 2012. до 2024. док они нису преузели водовод.

Исправност воде тако је пала у други план. Вода је исправна, тврди Золак. Још се чека шта ће показати анализе Института за јавно здравство Републике Српске и београдског института Батут.

Тамо се узорци анализирају, јер инспектори сумњају у исправност воде, а Золак у РТРС.

- Мислите да ће РТРС ово да пренесе - каже Золак.

И пренијели смо. Наставићемо, као и до сад, да професионално извјештавамо, било да је ријеч о исправности воде или о проблемима водоснабдијевања, јер то од нас траже грађани. И њима полажемо рачуне.