latinica  ћирилица
20/08/2024 |  11:09 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Рекордан број малишана у добојској предшколској установи "Мајка Јуковић" (ВИДЕО)

У добојској Јавној предшколској установи "Мајка Југовића" од септебра ће у 26 група боравити 613 малишана, што је рекордан број до сада.
Вртић - Фото: РТРС
ВртићФото: РТРС

За годину и по дана отварањем новог објекта и проширењем капацитета број малишана повећао се за 200.

- Ми смо имали 100 непримљене дјеце у првом кругу, дакле радили смо проширење листе примљене дјеце и тог момента смо успјели да обезбиједимо мјесто за 30 још додатно дјеце у оквиру постојећих капацитета - каже Анђелка Кузмић директорка ЈПУ "Мајка Југовића" 

У објекту у Улуци Краља Петра, прилагођава се простор за нове радне собе. Циљ је обезбиједити услови да сви малишани који су остали на листи чекања, од септембра буду примљени у вртић.

- Увелико су припреме у току од уређења соба, терасе, распореда играчака, дидактичког материјала, потрошног материјала, тако да са радошћу очекујемо тај свечани почетак другог септембра - рекла је васпитачица у ЈПУ "Мајка Југовића" Јелена Недић.

Као мјеру пронаталитетне политике одборници Скупштине града усвојили су одлуку којом родитељи четворо и више дјеце не плаћају боравак за малишане. Тренутно Градска управа финансира боравак за 23 дјеце из вишечланих породица, за шта се на годишњем нивоу из буџета града издваја око 150.000 марака.

- Не плаћам за двоје дјеце, велика олакшица. Од тих 400 марака, можемо да спремимо двоје дјеце за школу, за прибор за остало. Имамо олакшице и за књиге, то нам је исто велики плус са књигама - истиче мајка четворо дјеце Тамара Јовић.

И у организационој јединици Јавне предшколске установе "Мајка Југовића" у Петрову, проширењем постојећих капацитета омогућиће се смјешај 50 малишана који су на листи чекања.

- Супруга и ја имамо четворо дјеце, тренутно имамо троје у вртићу и то нам је велика олакшица за наш буџет, да сад узмемо да плаћамо 600 марака мјесечно за наш буџет то би било велики изузетак новчаних средстава - додао је Дарко Вукојевић, отац четворо дјеце.