latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:45 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Главна служба за ревизију: Негативно мишљење Бањалуци

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је негативно мишљење граду Бањалука на финансијски извјештај за прошлу годину, јер је установљено да је стварни буџетски дефицит града већи од оног који је приказан.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Мишљење са резервом град је добио за усклађеност финансијских извјештаја са законским и другим прописима.

У ревизорском извјештају наведено је да су Планом јавних набавки са измјенама и допунама плана за 2023. годину планиране набавке укупне вриједности 78.130.356 КМ без пореза на додату вриједност.

- Према извјештају о реализацији у току 2023. године проведено је 413 поступака набавки у износу од 58.662.991 КМ, од чега је 62 поступка у износу од 5.832.220 КМ и покренуто у 2022. години, а набавка проведена и реализована у 2023. години - наведено је у Извјештају.

Ревизијским испитивањем обухваћено је 26 поступака јавне набавке укупне вриједности 22.763.682 КМ, односно 39 одсто реализованих набавки.

- Планом јавних набавки планирано је финансирање радова на изградњи централног споменика погинулим борцима из екстерних извора. Поменута набавка проведена је на основу наредбе градоначелника од 19. маја прошле године, а за исту није обезбијеђен извор финансирања, што није у складу са Законом о јавним набавкама - наведено је у Извјештају.

На основу одлуке градоначелника о покретању поступка јавне набавке проведена је јавна набавка радова реконструкције Улице краља Александра Првог Карађорђевића у Мотикама /1.068.305 КМ/, за коју није обезбијеђен извор финансирања, односно као извор финансирања планирана су средства која су утрошена у првој фази пројекта, што није у складу са Законом о јавним набавкама.

Процедура јавне набавке је проведена, а уговор о јавној набавци украса за новогодишње празнике /109.495 КМ/ закључен је након набављених роба и извршених услуга, што није у складу са чланом Законом о јавним набавкама.

За набавку радова на изградњи новог градског парка - прва фаза /2.648.600 КМ/, извор финансирања обезбијеђен је промјеном намјене кредитних средства /300.000 КМ са ПДВ-ом/.

Кредитна средства за пројекат Изградња додатних парковских садржаја у Парку Младен Стојановић, Петар Кочић и друго, утрошена су за изградњу новог градског парка-фаза један, што није у складу са одлуком о кредитном задужењу Града Бањалука за финансирање капиталних инвестиција и Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске, којим је прописано да се кредитна средства могу искористити само за намјене за које су одобрена, а изузетно, скупштина јединице локалне самоуправе може промијенити намјену задужења уз сагласност кредитора и Министарства финансија.

У Извјештају је наведено и да се нису примјењивале интерне процедуре праћења реализације закључених уговора у Одјељењу за комуналне послове и Одјељењу за саобраћај и путеве у дијелу који се односи на праћење рокова, контролу, овјеру и поврат документације, те овјеру грађевинских дневника.

- Прегледани грађевински дневници за дио обухваћен ревизијом нису потписани и овјерени и ревизији нису презентоване информације у вези изведених радова по грађевинском дневнику и по достављеним привременим ситуацијама - наведено је у Извјештају.