latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:34 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Теслић: Опструкција пројеката, заустављено асфалтирање пута у Очаушу (ВИДЕО)

Општинска управа у Теслићу зауставила је асфалтирање локалних дионица, за шта су средства издвојена из буџета предсједника Републике. Кажу, нису испуњени основни услови. Ово је чиста опструкција пројеката који би користили грађанима, упозоравају опозициони одборници. У Влади Српске кажу да сличан примјер опструкције до сада нису имали.
Теслић - обустављени радови - Фото: РТРС
Теслић - обустављени радовиФото: РТРС

Асфалтирање локалног пута према гробљу у Очаушу, тек што је почело, локална инспекција је стопирала. Несхватљив је то потез за поједине одборнике Скупштини општине који знају потребе тих мјештана, али и планове локалне заједнице.

Недељко Керић, предсједник Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Теслић, истиче да локална власт опструише реализацију инфраструктурних пројеката које иницира ова странка, а финансирају се из републичких институција.

Нема градње без дозволе општине Теслић, поручује начелник Милиан Миличевић. Каже да су радови обустављени, јер нису испуњени основни услови.

- Потребан је новац, сагласност општинске управе, пројектна документација и уговор са извођачем радова. Ми немамо ниједно од ових ставки - истиче Миличевић.

За такве радове обично се до сада налазио компромис, да не би били заустављени, наводе у Влади Српске. Сличан примјер опструкције, кажу, нису имали.

- Уколико Влада или предсједник Републике успије да одвоји дио средстава, локалне заједнице су по правилу убрзано радиле на томе да се обезбиједи имплементација тих средстава, односно да се обезбиједи пројектна документација и дозвола, јер је то вишеструко лакше урадити него обезбиједити средства - рекао је генерални секретар Владе Републике Српске Далибор Панић.

Због обустављања радова прије 15 дана протестовали су и мјештани Очауша. Кажу, проблем им представља узбрдица ка капели и гробљу због чега су се надали да ће тај пут коначно бити асфалтиран.

Несарадња с републичким институцијама смета и привредницима у Теслићу.

- Замјерам сваком оном који омета било који инфраструктурни пројекат који користи свим грађанима општине Теслић. Овом приликом позивам на успостављање сарадње са републичким и државним органима - нагласио је привреденик из Теслића Драгутин Шкребић.

Проблем је настао након бројних захтјева мјесних заједница и појединаца према Јавном предузећу "Путеви" да се асфалтирају мање локалне дионице, прилазни и приступни путеви, за шта "Путеви" нису имали обезбијеђен новац.

Након два састанка у Влади добијена је сагласност да се средства од милион марака из буџета предсједника Републике пребаце на предузеће "Путеви", да би те дионице ипак биле асфалтиране, што је локална власт зауставила.