latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:39 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Да ли ће изборни процес у Котор Варошу бити легалан? (ВИДЕО)

Неформална група грађана "Стоп криминалу у Котор Варошу" тврди да је Одлука ЦИК-а БиХ о именовању листе предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора на подручју општине Котор Варош на наредним локалним изборима, на којој су функционери и чланови страначких органа СДС-а, потпуно компромитовала изборни процес у тој локалној заједници.
Котор Варош - Фото: РТРС
Котор ВарошФото: РТРС

ЦИК-у, али и осталим релевантним институцијама и међународним организацијама у БиХ и региону доставили су, како наводе, релевантне доказе о покушају урушавања изборног процеса у Котор Варошу и прекрајања воље грађана у режији СДС-а.

ЦИК БиХ покренуо је поступак у вези са дописом, а Окружно јавно тужилаштво Бањалука формирало предмет.

У општинском одбору СДС Котор Варош, све оптужбе одбацују као бесмислене.

Двадесет три имена ставила је на списак Неформална група грађана из Котор Вароша.

Међу њима, како тврде, чланови општинског одбора, актива младих и жена из локалне СДС-а.

На списку предсједника и замјеника предсједника бирачких одбора су, наводе, и имена СДС-ових кандидата на локалним изборима 2012. и 2016. године.

За потврду ове информације упутили су нас на страницу ЦИК-а БиХ.

- У периоду док ЦИК БиХ још увијек није био овјерио учешће СДС-а на локалним изборима, которварошки СДС је, пошто је остао без могућности да добије мјеста у бирачким одборима, листом пријавио своје страначке функционере на јавни конкурс за именовање предсједника/замјеника предсједника бирачког одбора у основним изборним јединицама. Готово све пријаве чланова и функционера которварошког СДС-а ЦИК БиХ је прихватио, што је и у периоду прије званичког почетка кампање предстојећи изборни циклус у Котор Варошу потпуно компромитовало - појаснили су из ЦИК-а.

Из ЦИК-а БиХ наводе да су приликом конкурса навели јасне услове ко се може пријавити.

Онај ко није осуђен, ко је носилац изабраног мандата или је члан извршног органа власти.

Пријавити се нису могли ни актуелни и кандидати на прошлим локалним и општим изборима.

Сви кандидати су, истичу, потписали изјаву о истинитости у вези с испуњавањем услова наведених у конкурсу и обавезали на тачност и истинитост података.

- ЦИК БиХ је провела провјере за све кандидате - је ли неко носилац мандата и је ли неко био кандидат на општим изборима 2022. године или на локалним изборима 2020. године. Што се тиче конкретног случаја за Котор Варош, ЦИК је запримила допис неформалне групе "СТОП криминалу у Котор Варошу". Тренутно је покренут поступак у вези с овим случајем - навели су у ЦИК-у.

Да ли је било незаконитог поступања - то је питање и за истражне органе.

Из бањалучког јавног окружног тужилаштва нам је потврђено – писмо из Котор Вароша стигло је и на њихову адресу.

- Окружно јавно тужилаштво Бањалука је дана 12.08.2024. године, запримило пријаву неформалне групе "Стоп криминалу у Котор Варошу". По достављању пријаве ово тужилаштво је формирало предмет који ће бити додијељен поступајућем тужиоцу у рад - саопштено је из Тужилаштва.

Которварошки СДС све оптужбе одбацује као бесмислене, а правила ЦИК-а су, каже, била јасна.

- Ми смо имали ситуацију да на нивоу комплетне Републике Српске, сви су били чланови СДС, данас су у странци, сутра нису, можда су и били некада, сигурно ако више нису да активно не учествују у изборном процесу - рекао је Младен Тривуновић, предсједник ОО СДС Котор Варош.

Тривуновић истиче и да странка још није добила списак чланова бирачких одбора.

Кад добије, моћи ће, каже детаљно све да анализира.

Комплетан списак, најављују из ЦИК-а, биће званично потврђен након прегледа свих приговора.