latinica  ћирилица
16/08/2024 |  19:43 ⇒ 21:53 | Аутор: АТВ

АТВ: Непрофесионално понашање банке

НЛБ банка мало неће, па мало хоће да пусти плате радницима - наводи АТВ коментаришући ситуацију коју имају са овом банком.
АТВ БЛ (фото: atvbl.rs) -
АТВ БЛ (фото: atvbl.rs)

АТВ наводи и да НЛБ не одговара на њихова питања, те питају, "шта су им криви радници компаније и зашто су им ускратили основна људска права".

Ова медијска кућа пише и да им нису пустили плате иако су банци средства уредно дозначена.

Кажу да су им плате пустили тек сутрадан, али како наводе "за то вријеме банка је већ погазила основана људска права".

- Овдје видимо да нема основа да би се та плата могла ускратити, који су прописани законом. Значи није учињено ни кривично дјело, ни сумња на кривично дјело, нити дисциплински поступак нити било које друго право које би евентуално могло бити повријеђено, па да буде основа да се плата не исплати. Кажем, једно класично кршење законских прописа Републике Српске - сматра Горан Станковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске.

Овако нешто никако није смјело да се деси, кажу банкари. Неко је прекршио законе Републике Српске. Све је сада у рукама Агенције за банкарство која мора да ради свој посао и утврди пропусте, кажу они који су годинама радили у банкарском сектору, наводи АТВ.

Из Агенције, пред камерам, како пише АТВ, обећавају.

- У овом случају корисник услуга је физичко лице, конкретно радник који има отворен текући рачун у било којој банци са сједиштем у Републици Српској односно БиХ. Ми као регулатор смо дужни да посебну пажњу обратимо на те односе. И ако је дошло до нарушавања тих односа, односно прије свега не поштовања закона о банкама који у свом посебном дијелу говори о заштити корисника финансијских услуга. Ми ћемо у складу са својим подзаконским актима морати да уђемо у надзор - додаје Срђан Шупут, директор Агенције за банкарство Републике Српске.

Закон о банкама је јасан, и штити кориснике услуга. Овај преседан НЛБ банке није само изненадио раднике АТВ-а, већ и јавност у Српској.

- Сви они који примају плату преко неке банке, па и ја примам или обављам неке трансакције са том банком. Па можда ћемо доћи једног дана због њихове бахатости и ми у ситуацију, због САД кад морам тако рећи.. мислим да то не би требало радити. Требало би наши банкари и наша комисија за банкарство да успоставе код нас банкарски систем како бисмо ми могли функционисати баш како треба. Не раде по закону оном важећем, ни републичком, ни државном, ни међународном, већ по свом. Оне су свој закон, своја правила. То је удар на права радника - јасни су грађани Српске.

Нормално би било да поштују Закон земље у којој послују. У њему пише да према клијентима морају да поступају професионално.

Јасно је да тако нису радили, барем у случају наше медијске куће.

Због таквог понашања банке неки од клијената можда се одлуче и да повуку своје депозите.

А ми ћемо и даље радити професионално и тражити одговоре. Неке и путем тужби које смо спремили, пише АТВ.