latinica  ћирилица
16/08/2024 |  19:20 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Пожари у Националном парку "Сутјеска" под контролом (ВИДЕО)

Под контролом су и пожари у Националном парку "Сутјеска". Остало је још неколико тињајућих пањева од којих се види дим, али то није забрињавајуће, увјеравају надлежни.
Тјентиште послије пожара - Фото: РТРС
Тјентиште послије пожараФото: РТРС

Након неколико дана борбе с пожарима који су захватили Национални парк Сутјеска, ситуација је под контролом. Иако је терен веома неприступачан, сва већа жаришта су угашена. На појединим дијеловима и даље је присутан дим који тиња, али активних жаришта за сада нема.

- Пошто је то најчешће борова шума, она кад се запали има пуно смоле и то ће се и даље појављивати дим док не сагори или док не падне киша - рекао је Радојица Малиш, старјешина Територијално-ватрогасне јединице Фоча.

- Сад је јако битно само да људи дођу са земље, јер има појединих пањева који горе и очигледно тај пожар како су ми објаснили ови ватрогасци малтене иде у земље. Док они не дођу чизмом на лице мјеста оно ће тињати. Ако се деси јак вјетар он лако распламса - додао је Бобан Кустурић, директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Претходних дана, на терену су дјеловали и припадници Републичке управе цивилне заштите. Иако је ситуација под контролом, и даље остају у приправности.

- Било је прилично мирно, није било дима. Очито да се смирује, било је неких жаришта ту па су негдје око 8 сати почели хеликоптери Хеликоптерског сервиса да гасе та жаришта - напоменуо је Жељко Јанковић, в.д. замјеник директора Републичке управе цивилне заштите.

На терену су и радници Националног парка Сутјеска који наводе да је штета немјерљива, али кажу најважније је да је пожар сада под контролом.

- Ситуација је много боља у односу на јуче а поготово на претходне дане. Мислим да је ситуација потпуно под контролом и да пожар јењава, нигдје се не види дим, ево већ је подне и нема ниједног активног језгра жаришта, спорадичан дим се види али то ће вјероватно потрајати још неки дан - истакао је Зоран Чанчар, директор Националног парка Сутјеска.

Надлежне институције позвале су грађане да ако уоче пожар одмах то и пријаве надлежним службама, али и да поведу рачуна да, својим немаром, не изазову нова пожаришта.