latinica  ћирилица
14/08/2024 |  16:25 ⇒ 19:13 | Аутор: РТРС

Еколошка катастрофа у Котор Варошу: Гори депонија "Дуратовци" (ВИДЕО)

Над Котор Варошом се надвио густи дим због пожара који је захватио нелегалну депонију "Дуратовци".
Депонија Котор Варош - Фото: РТРС
Депонија Котор ВарошФото: РТРС

Проблем је што у дубину гори осам метара наслага отпада, па се гаси само површински дио. На пожаришту одјекују детонације јер су несавјесни грађани годинама одлагали опасни отпад, чак и муницију.

Само тешком механизацијом могуће је угасити ужарену масу запаљеног отпада. Пожариштем од јуче одјекују детонације, а цијела општина гуши се у диму.

- За здравље људи је опасно, поготово за нас ватроогасце, што смо ту директно изложени разним експлозијама. Од боца, муниције, разних експлозивних средстава. Синоћ смо имали баш јаку детонацију остао је један већи кратер. Све то што чујете су детонацоје - рекао је ватрогасац Данијел Ђурић.

Мјештани општине Котор Варош из куће излазе само ако морају. Забринути су јер је општина прекривена димом и несносним смрадом.

Из комуналног предузећа "Бобас" кажу да, иако је депонија "закључана" још 2009. године, несавјесни грађани пресјеку катанац на капији и тамо и даље одлажу отпад. Једини спас виде у санацији.

- Није никакво чудо да има и граната и експлозија и свега. Треба 30 дунума да се прекрије земљом да се санира и да не улази ваздух. То је једино трајно рјешење. Ми немамо никакве користи од тога, затворено је а није санирано а води се на нама - каже директор Комуналног предузећа "Бобас" Слободан Јурић.

Дим и смрад над Котор Варошом надвијаће се и сутра, кажу ватрогасци. За ову еколошку катастрофу неко мора да одговара, истичу и из шумског газдинства "Врбања".

- Овдје је угрожени здравље људи, станара. Синоћ се није могао отворити ни прозор кући. Није се могло спавати. Не знам да ли су инститиуције обавјештене - изјавио је директор шумског газдинста "Врбања" Котор Варош Ненад Пезеровић.

Нелегална депонија "Дуратовци" од центра је удаљена свега три километра, а мјештани кажу да ово није први пут да гори.