latinica  ћирилица
14/08/2024 |  16:24 ⇒ 17:43 | Аутор: РТРС

Нови пожар у Националном парку Сутјеска; Гашење отежава јак вјетар (ВИДЕО)

На подручју Националног парка Сутјеска избио је нови пожар.
НП Сутјеска, пожар - Фото: РТРС
НП Сутјеска, пожарФото: РТРС

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић изјавио је да се пожар шири великом брзином, а гашење отежавају висока температура и јак вјетар.

Због превеликог ризика за пилоте и хеликоптере, екипе су пребачене на подручје Билеће.

Локације у Националном парку Сутјеска" које је претходних дана захватио пожар, обишао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Захвалио је руководству Србије на помоћи коју су пружили Републици Српској током гашења ватре. Вишковић је рекао да Српска планира да купи још један хеликоптер, који ће бити у власништву Цивилне заштите, а у саставу Хеликоптерског сервиса.

Након што су током јутра угашен пожар на локалитету Националног парка "Сутјеска", ватра је поново избила. Гашење хеликоптером, до тренутка монтирања прилога, онемогућавао је вјетар, јачине 80 километара на час, па су хеликоптери из Српске и Србије били упућени на пожариште у Билећи. Иза хеликоптерских екипа Српске и Србије велики је посао и стотине тона избачене воде.

- У ова два дана хеликоптерска јединица МУП-а Србије и Српске су избацили 350 тона воде, јуче од 3 сата до овог тренутка - изјавио је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

- Све је било учинковито зато што је наша снага била у садејству и јер смо сјајно координисали са колегама из Србије и са Оружаним снагама БиХ" - каже пилот Хеликоптерског сервиса Републике Српске Јовица Михаиловић.

И мјештани који су могли само да посматрају како се ватра шири, данас кажу да су изненађени брзином и организацијом хеликоптерских тимова који су учествовали у гашењу пожара.

- У суботу када је пожар избио ја сам био на Маглићу и видио како се спушта ка кањону. Пожар тешко пада сваком становнику а ово што је на овај начин организовано гашење и на овај начин је за сваку похвалу  - рекао је мјештанин Џемал Имамовић.

Тјентиште је обишао и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Захвалио је руководству Србије на помоћи коју су пружили Републици Српској током гашења ватре. Вишковић је рекао да Српска планира да купи још један хеликоптер и да је у сваком тренутку спремна да, буде ли за то потребе, помогне Федерацији БиХ.

- Ми смо донијели одлуку да набавимо још један хеликоптер који ће бити власништво цивилне заштите а који ће бити у саставу хеликоптерског сервиса Српске гдје имамо обезбијеђене и едуковане људе - истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Ватрена стихија пет дана бјеснила је Националним парком "Сутјеска", углавном на неприступачном терену. Да су надлежни реаговали брже, пожар је могао бити угашен много прије, него је захватио стољетну црногоричну шуму.