latinica  ћирилица
27/07/2024 |  13:29 | Аутор: РТРС

Зашто је дрво кошћела важна за бројне генерације Требињаца (ВИДЕО)

Дух једног града не чине само људи, куће, зграде, догађаји. Вјеровали или не, и стабла могу да играју важну улогу у томе, а на примјеру Требиња то је дефинитивно кошћела. Из наредне приче открићете шта је кошћела, и зашто је важна за бројне генерације Требињаца.
Дрво кошћела - Фото: РТРС
Дрво кошћелаФото: РТРС

Кошћела је листостопадно дрво, које може да нарасте и до 25 метара висине. Расте у области Медитерана и на Балкану је прилично раширена у Херцеговини, Црној Гори и Далмацији. Кажу да стабло кошћеле може да живи и до хиљаду година, а најстарија у Херцеговини је ова кошћела у Мркоњићима, родном селу Светог Василија Острошког и Тврдошког. Процјењује се да је ово грандиозно стабло старо измешу 400 и 600 година.

Према једном вјеровању никло је баш на мјесту гдје је била светитељева родна кућа. Али овог пута нећемо причати причу о кошћели из Мркоњића, него о томе како су требињске кошћеле обиљжиле дјетињство бројних генерација. Жељко Милошевић и Дарко Куртовић, обојица чланови Градског позоришта, одрасли у различитим градским квартовима, дијеле исте успомене из дјетињства као и хиљаде дјеце одрасле у Требињу током шездесетих, седмадесетих или осамдесетих година прошлог вијека.

И данас у граду и околини расту старе кошћеле, али одавно оне немају ону важност и значај, какав су имале за генерације дјеце и младих. Остала су сјећања, успомене на неко друго вријеме, на босоного дјетњство подераних кољена , зажарених образа и радосног срца.