latinica  ћирилица
27/07/2024 |  11:00 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Рестаурација и поправка гусала - традиција и вриједна успомена која нема цијену (ВИДЕО)

Чули сте вјероватно за поправку и рестаурацију умјетнина, алата, намјештаја, свега и свачега што је вриједно и што би се могло поправити. А, да ли сте чули за поправку и рестаурацију гусала? Такав јединствен подухват покренули су ентузијасти у Аранђелову код Требиња, у намјери да сачувају вриједне успомене, инструмент који је преносио историју српског народа, без кога се није могла замислити готово ниједна кућа.
Прављење гусала - Фото: РТРС
Прављење гусалаФото: РТРС

Ријеч је углавном о насљеђу, а поправљају све – струну, крчало, кожу, дрвене украсе, чак и пукнуту карлицу. Иако се презива Шегрт, у трочланој екипи Момир је мајстор, а пензионисани је полицајац. Уступио је свој простор, и раде бесплатно.

Иако гусле на репарацију долазе из свих крајева Републике Српске, сусједне Црне Горе и из Србије, трочлана екипа одважних ентузијаста истиче да су им услови за рад доста ограничени. Вољели би да, чувајући свој занат и часну намјеру, добију простор за рад у граду, да би сви људи, којима је стало до традиције и насљедства, могли лакше до њих да дођу.

Опширније у видео прилогу: