latinica  ћирилица
26/07/2024 |  22:46 ⇒ 22:50 | Аутор: sputniknews.com

Стиже двострука киша метеора

Како се Земљина орбита укршта са орбитом двије комете овог мјесеца, они који воле да посматрају звијезде имаће прилику да виде спектакуларне дупле метеорске кише.
Киша метеора (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Киша метеора (Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Љубитељи звијезда и астрономије уживаће наредних дана, јер слиједи двострука киша метеора. Ова ријетка појава моћи ће да се посматра голим оком са Земље, али би свакако двоглед или телескоп добро дошли. Врхунац се очекује током сљедеће недјеље.

Посматрање неба пуног комета је невјероватна случајност. Како наводи Николас Московиц, астроном из опсерваторије Ловел у Аризони, кише метеора настају када Земљина орбита пресијеца путању комете. Камени остаци које је оставила комета сагоријевају док улази у Земљину атмосферу.

Током двоструких метеорских киша овог мјесеца, Земља ће прећи орбите комете 96P/Macholz - што ће узроковати аквариде јужне делте који ће достићи врхунац од 29. јула до 30. јула - и комете 169P/HEAT који ће достићи врхунац 30. јула до 31. јула.

- Да двије метеорске кише достижу врхунац у размаку од 24 сата једна од друге је мало необично - рекао је Московиц наводећи за Лајв сајенс да током године има више од 900 киша метеора. Али, према његовим ријечима, нису све ово "велике" кише метеора у којима више од 100 метеора букти небом сваког сата. Већина метеорских киша је мала, а астрономи тек почињу да проучавају и систематски мјере ове кише захваљујући новоразвијеним инструментима.

Метеорске кише се јављају у редовним интервалима захваљујући њиховим предвидљивим орбитама око Сунца. Мала количина годишњих варијација у њиховом интензитету је одређена тиме када комете испуштају остатке и колико дуго крхотине лебде у свемиру. Предвиђање кише метеора има значајне импликације на безбједност свемирских летјелица и људи који путују у свемир.

Да бисте овог пута уочили ову појаву морате да се добро загледате у небо.

- Стварно треба да дођете до мрачног мјеста, даље од свјетла, саобраћаја, нека мобилни не буде близу вас и пустите очи да се привикну на мрак. Ово је начин да видите неке од тих блиједих објеката у даљини на небу. Двострука киша метеора најбоље ће се видјети на јужној хемисфери гдје ће радијант, или привидна тачка из које киша потиче, бити скоро изнад главе. Људи на сјеверној хемисфери такође могу да виде кишу метеора ако постоји јасан поглед на јужни хоризонт - објаснио је Московиц додајући и да ће се обје метеорске кише наставити до средине августа.

Скоро све кише метеора достижу врхунац у раним јутарњим сатима између 2 и 4 сата ујутру, тако да ако желите да ухватите било коју од ових које ће нас задесити наредних дана, ваше највеће шансе да видите метеоре су да дођете до мрачног мјеста и то послије поноћи.